Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Чобанов: Сериалът е близо до литературата като форма и разказ

Снимка: hermesbooks.bg

Важни теми, случили се в България в близкото минало, и реални събития се преплитат в новия роман на Александър Чобанов "Дъждът оставя следи". Криминалната тема е любопитна за автора още от детските му години. 

"Още като малък изчетох романите на Агата Кристи, Артър Конан Дойл, обичах "Граф Монте Кристо", трилърите. Още преди да започвам да издавам, първият ми опит е криминален роман. Там винаги ми е било интересно". 

В предаването "Хоризонт за вас" Александър сподели, че писането "се е получило естествено, не съм го търсил". 

"Литературата си остава първата ми любов, но съм щастлив от развитието на телевизионните сериали през последните години. Запълниха една ниша в киното. Сериалът е близо до литературата като форма и като разказ". 

Ние не успяваме да абсорбираме миналото си, да го назовем, да го разкажем, без крайности, без да сочим с пръст виновни, допълва писателят. "Това ще дава отражения, докато не успеем да променим това". 

Според него главните герои днес трябва да имат морални и етични качества, които да не му позволяват да взема решения, които са в ущърб на обществото. 

"Дъждът оставя следи" е криминален роман, който проследява разследването около една мистериозна находка в тайно скривалище в Рилския манастир. 

Намерени са човешки кости, които крият дълбоко пазени тайни. 

Открива ги йеромонах Климент, насочен от анонимно писмо. 

Разплитането на случая води двамата главни герои – инспектор Ангел Обретенов и бившия полицай Борислав Андреев, 

към убийства от миналото, които ще променят живота и на двамата.

Александър Чобанов е писател и сценарист. Автор е на сборниците с разкази "Колекция 18", "Летен следобед", "Квантова градина" и на романите "Хлапета" и "Неотминало". Сценарист е на сериалите "Отдел издирване", "Съни бийч", "Дяволско гърло", "Под прикритие", "Четвърта власт", "Дървото на живота", "Румбата, Роналдо и аз", както и на пълнометражните ленти "Привличане" и "Спекуланти". 

Интервюто с Александър Чобанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45