Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 донорски ситуации у нас от началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насърчаване на донорството и присъединяване към Евротрансплант, са целите които си поставя Дирекцията за защита правата на пациентите. От началото на годината до сега у нас е имало 11 донорски ситуации.

В съвместна среща между Дирекцията за защита правата на пациентите и пациентски организации, бяха обсъдени конкретни стъпки, като промяна в нормативни документи, медицински стандарти, както и разяснителна кампания за донорството , която да повиши информираността на хората.

Само 4 са били донорските ситуации през 2020 г., а от началото на тази до момента те вече са 11.

Дирекцията по трансплантация да стане самостоятелна структура към МЗ, настояват пациенти

Пациентските организации ще разясняват по места проблемите с трансплантациите, а дружествата ще обучават пациентите в списъка на чакащите, както и техните близки.

Инфекциите преди и след трансплантирането на органи и тъкани, както и поддържащата терапия бяха посочени като основен проблем.

Обсъжда се възможността всеки пациент да получава информация в реално време, че в неговото досие са отразени направени манипулации, прегледи, операции и др. Така Здравната каса ще контролира разходваните средства.

Поводът за срещата е Европейския ден на органното донорство и трансплантацията, който се отбелязва на 9-ти октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от..

публикувано на 02.06.24 в 18:10

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи за залпов огън с прецизно насочване, за да попречи на настъплението им към град Харков, съобщава агенция Ройтерс. Вашингтон склони оръжието му да бъде използвано срещу цели в съседните на Харков райони едва преди дни, след като руснаците превзеха десетина..

публикувано на 02.06.24 в 17:55

Двама арестувани в Истанбул заради срутването на блок, при което загина един човек

Турските власти са арестували двама души във връзка срутването на блок в Истанбул днес сутринта, при което загина един човек, а осем души са ранени, предаде кореспондент на БТА. Двама от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите е едно момиченце на 6 месеца.  Един човек загина, а осем са ранени при срутване на жилищен блок в Истанбул..

публикувано на 02.06.24 в 17:48
Кириакос Мицотакис

Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО

Атина днес отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Той предупреди политическите лидери в Скопие да не застрашават европейския курс..

публикувано на 02.06.24 в 17:41
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от епархийските избиратели,  съобщи за БНР, че е имало кворум и изборът протича спокойно и според..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22