Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3 - 9 октомври 2021

Мария Николова
Снимка: VFUT

Нова победа за Мария Николова - ултрабегачката не просто грабна златото при жените в провеждащия се в Гърция планински ултрамаратон Virgin Forest Ultra Trail. Тя надбяга отново и почти всички мъже, като в общото класиране зае четвъртото място.Трасето е 162 км, а Мария го финишира в събота, 9 октомври, с време 27:38:59. Нейният партньор, също от АК “Планинец”, Константин Атанасов зае четвъртото място при мъжете, като пресече финалната линия заедно Мария.


Денка Абрашева и Асен Радулов победиха в тазгодишното издание на състезанието по скоростно изкачване до местността Копитото на Витоша. То се организира в памет на Боян Петров и тази година беше посветено на изкачването му на Броуд пик, осъществено през юли 2014 г., заедно с Иван Томов. Денка Абрашева измина стръмното трасе за 39:09 минути, следвана от Екатерина Можейко и Ася Борисова. Асен Радулов постигна време 29:37 минути, а втори и трети станаха, съответно, Борис Алексиев и Калоян Пейчев - Кофето.


Организаторите на Маратон Хайдушки пътеки обявиха, че планинското състезание, което се провежда всяка година в Сливен, няма да се състои. Причината са новите противоепидемични мерки, които бяха въведени тази седмица в област Сливен. Състезанието трябваше да бъде последен етап от Държавното първенство по скайрънинг и след отменянето му Федерацията по скайрънинг съобщи, че в идните дни ще обяви крайното класиране.


Линията на двамата французи

Обявени бяха носителите на най-престижната награда в алпинизма - Златен пикел. Миналата година, заради ограниченията, свързани с ковид пандемията, повечето алпинисти не можаха да проведат експедиции и да осъществят изкачвания в отдалечени райони, затова комисията реши да присъди 2 награди - за височнно изкачване и за изкачване по труден маршрут, независимо на каква надморска височина.

Така единият Златен пикел отива при френската свръзка Пиерик Фин (Pierrick Fine) и Симон Велфрингер (Symon Welfringer) за премиерното им изкачване на връх Сани Пакуш (6952 м), в Каракорум, Пакистан. То е осъществено в рамките на 3 дни, през октомври 2020 г. по Южната стена, висока 2500 м. Категория на трудност: 90 градуса, M4+, WI4+. Върхът е изкачван само веднъж преди това, от германска експедиция, през 1991 г., но по северозападния ръб.

Линията на Бърман и Хауторн

Вторият златен пикел е за американско-британската свръзка Итън Бърман (Ethan Berman) и Юсдин Хауторн (Uisdean Hawthorn) за първото изкачване на връх Робсън (3954 м), в Канада, по северозападната му стена, наречена Императорската. Те са дали име на линията “Running in the Shadows” (2300 м, US VI, M6 AI5 A0). Изкачването е осъществено за два дни - на 30 септевмри и 1 октомври 2020 г.


Специално споменаване получава каталунската алпинистка Силвия Видал (Silvia Vidal) за премиерните си соло изкачвания през последните две десетилетия на големи стени в Аляска, Канада, Чили, Индия, Мали, Пакистан и Перу.


Предстои организаторите да обявят и кой ще получи наградата за цялостна кариера, която е на името на легендарния италиаски алпинист Валтер Бонати. Отличията Златен пикел ще бъдат връчени в края на ноември, на церемония в Бриансон, Франция.

Силвия Видал

На 2 октовмри 20-годишната италианка Лаура Рогора, която е в топ 5 в състезанията по спортно катерене, направи първо повторение на линията “Erebor” 9b/+ в Арко, Италия. Това може да се окаже най-трудният спортен маршрут, изкатерван от жена досега. Със сигурност е най-трудният в Италия, като първото му преминаване е на Стефано Гисолфи - през януари тази година. През лятото на 2020 г. Рогора стана втората жена в света, преминала 9b.


Лаура Рогора
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34