Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Владимиров: Голямата литература оставя следи

Николай Владимиров
Снимка: Пламена Бачийска

"Това е роман от ситуации и случки, които на пръв поглед се лутат между времето, но са свързани сюжетно макар и фрагментарно и обясняват как главният герой, който e моят Alter ego изживява един катарзис, едно преждевременно порастване и преминаване през куп перипетии, за да може да стигне от предверието на ада към врата към рая". Това коментира за БНР Николай Владимиров за романа си "Нашата малка стая".

По думите му при писането на книгите си винаги се е водил от принципа, че текстовете трябва да отговарят на истината.

"Голямата литература според мен е тази, която оставя следи и дори драскотини понякога, излиза и се движи точно по ръба на бръснача и се основава на реални факти. Криеш ли себе си зад някакви други лица и зад някакви ситуации, за които си чувал, че може би биха привлекли читателското внимание, една книга рано или късно няколко страници след себе си започва да става фалшива и оставя като тежест в ръцете на читателя", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Владимиров.

Николай Владимиров          Снимка: Пламена Бачийска

Росен Карамфилов, който е и редактор на романа "Нашата малка стая", коментира, че Николай Владимиров е майстор на късата форма, защото с няколко думи може да каже много неща.

"Не е случайно, че сме се срещнали, тъй като в крайна сметка ние успяхме да напишем и съвместна стихосбирка заедно, в която по два реда са негови, два реда са мои. Това рядко може да се постигне, ако нямаш съвършено единомислие с  поета отсреща".

"Огледални съзнания" е  съвместната книга на Николай Владимиров и Росен Карамфилов.

На въпрос дали държавата се грижи за развитието на изкуството и културата Николай Владимиров отговори:

"Не, не се грижи. Смятам, че наличието на литературни конкурси и на конкурси изобщо в сферата на изкуството не е достатъчно, за да насърчава младите творци да пишат. Няма достатъчно възможности за изяви, а тези хора имат нужда от социален контакт. Няма и достатъчно издателства, които да дават на тези автори възможност да се покажат без да са платени баснословни суми за това. Няма и критерии защо се избират едни автори пред други".

Николай Владимиров е роден през 1981 в град София. Завършил е 33-та езикова гимназия и специалност "Право" в Софийския университет " Св. Климент Охридски“. Автор е на 12 книги, от които два самостоятелни романа, една книга с прозаични форми, 7 стихосбирки и две съвместни книги с поезия. Той е един от създателите и бивш редактор на Нова социална поезия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11