Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Севилският бръснар“ в Миланската Скала

Ла Скала - Милано

На 30 септември завесата на Миланската Скала тържествено се вдигна за второто заглавие на опера на Росини от триптиха, който театърът посвещава на великия италиански композитор – “Севилският бръснар”. Придружени от виртуозната диригентска палка на маестро Рикардо Шайи, станахме свидетели на един великолепен спектакъл, в напълно нова продукция! “За първи път имам шанса да изпълня шедьовъра на Росини в оригинал, с изключение само на някои речитативи” споделя Маестрото. Носител на наградата “Абиати” за 2012 г. за спектаклите “Бохеми”, “Бягство с маска” и “Набуко”, блеснал в Малмьо и Рим с “Бал с маски”, в Неапол с “Тоска”, в Монте Карло с “Набуко”, Лео Мускато ни покори с режисурата на операта и превърна дебюта в Ла Скала в абсолютен триумф! Динамична смяна на сцените, кулиси в непрекъснато движение и усещане за „театър в театъра“ отличиха представянето на Мускато в режисурата на 21-вата опера в кариерата му. Аплодисментите бяха и за сценографията на Федерика Паролини и избора на костюми на Силвия Алмонино.

В атмосфера на ентусиазъм, сред аплодисментите на публиката, на сцената се изкачи Матиа Оливиери. Елегантен, със силно сценично присъствие и великолепен актьор, италианският баритон брилянтно изпълни ролята на Фигаро. “Великият маестро Росини ни завещава тази партитура, но всеки един от нас трябва да се стреми да добави нещо от себе си – това не са само ноти, но и театър” споделя Оливиери. След вълнуваща изява само преди няколко седмици в “Италианката в Алжир”, имахме удоволствието да проследим поредна великолепна изява на българския мецосопран Светлина Стоянова. Младата певица замести Чечилия Молинари, присъединявайки се към състава чак във втората половина на репетициите. Това не й попречи да блесне в ролята на Розина с великолепен и много чист глас, финес, ясна дикция. “Много обичам да изпълнявам опери на Росини. Неговата музика е трудна, но е и голямо предизвикателство за мен” коментира Стоянова. И още едно завръщане на Миланска сцена– на Максим Миронов, който бе един великолепен граф Алмавива, неслучайно считан за най-добрия тенор на музикалната сцена в тази роля. Сила на гласа, перфектен италиански и вълнуващо изпълнение на “Se il mio nome saper voi bramate” заслужиха овациите на присъстващите. Известен с изпълнения в опери на Росини, Марко Филипо Романо ни очарова в ролята на Бартоло. За своето участие в 8-мо произведение на сцената на Миланcкия театър, Никола Уливиери получи заслужените аплодисменти на публиката за чистото изпълнение в ролята на Базилио. Силно бе представянвето на Костантино Финучи, който бе Фиорело и Лавиния Бини, в ролята на Берта. Овациите бяха и за оркестъра и хора на Ла Скала с диригент Алберто Малаци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30