Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът е ценен начин телата ни да погълнат стреса, натрупан чрез информацията

Рисковете от информационното затлъстяване

Пандемията от Covid-19 изостря това явление, но тя не го създава

Лиляна Загорчева
Снимка: личен архив

"Информационното затлъстяване възниква още с откриването на интернет, а само от началото на Covid пандемията до днес е създадена повече информация, отколкото от зората на човечеството до този момент. Пандемията изостря това явление, но тя не го създава". Това обясни пред БНР Лиляна Загорчева, експерт по комуникации.

"Някои изследователи вече говорят дори за информационно натравяне, защото част от симптомите, които се свързват с претоварването от информация, са затруднено и забавено вземане на решение, учестено дишане, т.нар. имейл безпокойство, част от паник атаките, когнитивно нетърпение или това прословуто нетърпение да задържи вниманието си по-дълго време върху даден предмет или обект. Това са част от следствията, които изследваме. Списъкът е доста дълъг - има и проблеми със съня, проблеми със сексуалността", посочи тя. 

Лиляна Загорчева подчерта, че това явление не е ново- за информационната претовареност пише и говори още през 20 век американският футурист и философ Алвин Тофлър.

"Екраните са представяни като най-големите злодеи в нашето съвремие, но те са само канал, а как ги използваме и за какво ги използваме - даден ни е избор. Екраните са източник и на много полезни неща, те ни дават възможност в тези времена да общуваме. Те са и източник на много ценни знания, ако информацията достатъчно добре се обработи, защото сама по себе си информацията не е знание. Те за източник и на достъп до култура, музика, хиляди прекрасни неща", обясни още тя.

Контролът е най-важен, категорична беше Загорчева и уточни, че човечеството продължава да търси и да се учи и ползите и вредите от храненето - пренаписват се неща за здравословното хранене, които се оказват неверни.

Информацията е товар и е полезно да бъде осигурено време, в което тя "да се осмисли и усвои, за да се превърне в знание":

"Информацията се интернализира*, като се правят почивки, разходки сред природата, общуване с приятели - дори и онлайн, като се спортува. Спортът е изключително ценен начин телата ни да погълнат и да усвоят стреса, който се натрупва чрез информацията". 

По думите на експерта затрудняващо и пренатоварващо за учениците е трупането на много източници на информация  - сборник, помагало, тетрадка, допълнителни видеа по предмета, а те имат няколко учебни предмета:

"Да се наблегне на качеството, а не на количеството - понякога по-малко е повече".

Загорчева сравни кухите калории в лошата храна с някои информации в социалните медии:

"И лайковете ни пристрастяват. Има един невротрансмитър, който прекъсва тази зависимост, пак ни кара да се чувстваме добре, но ни лекува от всички зависимости - това е окситоцинът. Малките жестове са източник на избухване на окситоцина у нас".

Интервюто на Диана Дончева с Лиляна Загорчева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

*Интернализацията е процесът на формиране на структурите на човешката психика чрез придобиване на житейски опит

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29

Свличане на камъни и земна маса затрудни движението през Кресненското дефиле

Свличане на камъни и земна маса затрудниха движението през Кресненското дефиле тази сутрин. За повече от час активна е била само едната лента, като трафикът се е осъществявал поетапно в едната и другата посока. Екипи на Областно пътно управление и пътно поддържащата фирма с тежка техника са разчистили пътното платно, но заради падналите..

публикувано на 04.05.24 в 12:24

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка. Жертвата успяла да подаде сигнал до полицията, което отвежда униформените до мястото на престъплението. По информация до сега от разпитите на арестуваните българката е била привлечена да пристигне в Гърция с обещание за перспективна работа и добри доходи. След преминаване на..

публикувано на 04.05.24 в 11:56

Седмокласниците от област Велико Търново могат да кандидатстват за 76 паралелки

Седмокласниците от област Велико Търново могат да кандидатстват за новата учебна година в 76 паралелки. Две трети от тях са професионални. Приемът по защитените професии остава малък. За защитени специалности са обявени една паралелка за механизация на горското стопанство в аграрната гимназия в Златарица и половин паралелка за..

публикувано на 04.05.24 в 11:51
Музикален танцов театър

Музикален танцов театър "Дея" в Добрич с нови спектакли

"Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в страната на чудесата", "Седем", "Хотел Трансилвания" са само част от заглавията на Музикален танцов театър "Дея" в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта...

публикувано на 04.05.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Дунавското хоро - фолклорната ни визитка пред света

По време на предстоящите празници във всеки град или село на страната ще прозвучи неизменно Дунавското хоро - фолклорната ни визитка пред света. Как обаче се започва то - с ляв или десен крак, кое е правилното и защо. Много преди великият Дико Илиев да напише своето Дунавско хоро обаче край Дунава се е танцувало на този ритъм. Как и дали..

публикувано на 04.05.24 в 11:20