Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Връщането на малките ученици в клас ще обявим поне 2 дни предварително

Родителите ще бъдат поставен пред избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн

Снимка: БГНЕС

Връщането на учениците от 1 до 4 клас в училищата ще бъде обявено поне два дни предварително, за да може родителите и учителите да се подготвят, съобщиха от Министерството на образоването и науката. По-рано през деня стана ясно, че е малко вероятно присъственото обучение за тези ученици да  бъде възстановено в понеделник, както бе анонсирано първоначално, а крайната обсъждана дата е 8 ноември, ако не бъде въведен локдаун.

От просветното министерство посочват, че връщането в училище ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа, изтъкват от МОН.

Родителите ще имат избор - да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това да се случи, е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата и време за доставката му в учебните заведения.

От вида тест ще зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от министерствата на образованието и  на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани близо 39 на сто от учителите и почти 5 % от учениците. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова ги за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиерът и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната. Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в Скопие. Радев: Нека кампанията..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът е подал 18-годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58