Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София има близо 1800 детски площадки

2
детска площадка
Снимка: Ани Петрова

Всички детски площадки за игра в София са описани, систематизирани и предстои да бъдат обновявани. Това става факт чрез стратегията, разработена от общинското предприятие "Софияплан". 

Стратегията "София играе" задава нова посока за местата за игра в Столичната община, тяхното създаване, адаптация и поддръжка. Разработена е от мултидисциплинарен екип, в диалог с районните администрации, образователни институции, външни експерти, неправителствени организации. Документът е публикуван в сайта на "София план" и предложен за разглеждане от Столичния общински съвет. 

Анализирани са пространственото разпределение на местата за игра, отговорностите, състоянието на обектите, собствеността на терените. Разгледани са демографското покрите, взаимодействието с околната среда, както и пешеходната достъпност до тях. Целта е създаване на привлекателни места за всестранно развитие на децата и младите хора, като в процеса се включва изграждането на устойчиви местни общности, основани на разбирателство, взаимопомощ и подкрепа.

Данните показват, че на територията на София има близо 1800 места за игра, което е в пъти повече от тези в Копенхаген или Виена. Оценката показва, че този брой е както богатство за общината, така и значителна финансова отговорност. Сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и ресурсите за поддържка и обновяване са недостатъчни. 

Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, да имат равномерно териториално разпределение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази пред БНР Вени Марковски, който живее в САЩ. Марковски е съосновател на "Интернет общество"...

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и служители. След проверките на Инспекцията по труда и дадените предписания хората са започнали..

публикувано на 04.06.24 в 10:28

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски..

публикувано на 04.06.24 в 10:10
Ракетна установка

Пострадали и нанесени щети при руска ракетна срещу Днипро

При руска ракетна атака срещу централния украински град Днипро са ранени 7 души, включително две деца, днес рано сутринта. Нанесени са щети на гражданска инфраструктура, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили две ракети "Искандер-К" в региона. Отломки от тях са предизвикали пожар..

публикувано на 04.06.24 в 09:58
Екатерина Йосифова

Три дни литературни срещи "Екатерина Йосифова" в Кюстендил

Литературни срещи "Екатерина Йосифова" започват в родния ѝ Кюстендил и ще продължат три дни, обявиха организаторите Община Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище “Асклепион - 1988". Голямата поетеса е родена на 4 юни 1941 год. и почина през 2022 год. През трите дни ще вървят срещи, четения и изложби с участието..

публикувано на 04.06.24 в 09:55