Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори и последен ден на срещата на Г-20 в Рим: климатът и устойчивото развитие

| обновено на 31.10.21 в 15:41
Лидерите на страните от Г-20 пред фонтана "Треви" в Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е вторият и заключителен ден от срещата на върха на Г-20 в Рим. През вчерашният ден бе ратифицирана единодушна подкрепа за налагането на минимален глобален данък от 15% върху печалбите на мултинационалните компании. В проекта на окончателната декларация остана неясен само ангажиментът към климата. По-късно беше съобщено, че лидерите на страните от - 20 са постигнали споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса спрямо прединдустриалните нива. 

Освен въпросите, свързани с климата, които са основна тема днес с личното участие на принц Чарлз, интерес ще представлява дали ще бъдат либерализирани патентите за ваксините, поискано от Световната здравна организация, на което се противопоставят Италия, Франция и Германия.


По време на Г-20 се провеждат редица двустранни срещи, като тези между турския президент Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с италианския премиер Марио Драги. Той от своя страна днес има две важни срещи - едната с канадския си колега Джъстин Трюдо и с представителя на Китай – външния министър Ван  И.

Преди началото на днешния работен ден част от държавните и правителствени лидери посетиха фонтана "Треви”. Както е по традиция, обърнати с гръб към него, те хвърлиха за късмет монета. Тя е от едно италианско евро с емблемата на Г-20.

Очаква се да бъде обявена съвместна декларация във връзка със Световната конференция по климата в Глазгоу. Въпреки това еколозите са песимисти, че страните от Г-20 ще могат да се споразумеят за ясен и амбициозен сигнал по време на преговорите за климата на COP26.

Срещата на върха ще завърши късно следобед с традиционната заключителна пресконференция на министър-председателя на Италия Марио Драги, който при откриването на срещата, подчерта, че „многостранността е най-добрият отговор на проблемите, пред които сме изправени днес. В много отношения това е единственият възможен отговор”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела „Инвестиционно-ремонтни дейности“ там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа. Причината е,..

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55