Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска 460 лв. праг на бедност

Снимка: knsb-bg.org

КНСБ настоява правителството да увеличи командировъчните. Предложението на КНСБ е сумата за дневни пари на командирован в страната работник или служител да се повиши от 20 лв. на 35 лв.

Предложението е част от пакет от мерки на КНСБ за спешна подкрепа на доходите, който предстои да се обсъжда тази седмица на работна среща с бизнеса и служебния социален министър Гълъб Донев.

Аргумента на КНСБ за увеличаване на командировъчните е, че размерът на така наречените дневни не е актуализиран от 2008 г. и на практика не може да покрива нормално хранене поне два пъти дневно на командированото лице.

Сред другите искания на синдикалистите е да се определят критерии за енергийна бедност и да се подготвят бързи промени в действащата нормативна база за целево енергийно подпомагане, а от първи декември да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност вместо сегашната от 369 лева.

Проект на правителството предвижда тя да стане 413 лв. от първи януари догодина.

КНСБ настоява също така подпомагането по оперативната програма за храни да се разшири, като се включат и всички пенсионери с лична пенсия плюс добавката от 120 лв. до 600 лв. включително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 100 и 150 лева струва един глас в различните райони на столицата

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:08

Гърция: По-високи глоби за пренасяне на забранени предмети в колите

Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране с автомобил на забранени вещи. Органите на реда съобщават, че са се увеличили глобите от 700 евро за пренасянето на забранени вещи в багажника на колата. В Гърция е забранено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън..

публикувано на 07.10.24 в 11:37
Българската база на остров Ливингстън

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция до Антарктида

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция в Антарктида. Централните медии в Гърция съобщават, че за първи път двама гръцки учени ще посетят Антарктида като част от следващата българска експедиция. Ще пътуват на борда на българския изследователски кораб. Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Андон Батуров

"Планината ме промени коренно": Бизнесмен зарязва охолния живот и открива щастието в простите неща

"Постигнах това, което мислех, че ще ме радва, но се оказа, че не ми носи щастие. Загубих си съня. Нямах време за близките. Винаги бях изнервен". Така започва историята на бизнесмена Андон Батуров, който решава да изостави доходоносното си поприще и "да хване гората". "Планината ме промени коренно ", отчита той с днешна дата, след като е заживял..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Лондон не подкрепя френската идея за оръжейно ембарго над Израел

Не можем да си позволим още една година като миналата в Близкия изток, каза британският министър на отбраната Джон Хийли в интервю за Скай нюз. Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие По повод на годишнината от събитията на 7 октомври Джон Хийли призова международната общност да "осигури..

публикувано на 07.10.24 в 11:06
Владимир Малинов и Васил Терзиев.

Няма риск за отоплителния сезон, увери столичният кмет

Няма риск за отоплителния сезон в София, увери кметът Васил Терзиев след среща с министъра на енергетиката Владимир Малинов. "Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон. "Булгаргаз" няма да спира подаването на газ. Няма поводи за притеснение. Чака ни много работа за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да..

публикувано на 07.10.24 в 10:48

Продължават масовите смени на членове на СИК във Великотърновско

Политическите партии в област Велико Търново продължават с масовите смени на своите представители в секционните избирателни комисии.   Една от политическите сили вече е сменила всичките си представители в осемте секционни комисии в най-малката община в региона Сухиндол. Три седмици преди изборите Районната избирателна комисия във Велико..

публикувано на 07.10.24 в 10:37