Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стига приложението на изкуствения интелект в армията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приложението на изкуствения интелект в армията у нас и по света

Колко сериозно е приложението на изкуствения интелект в армията. Какво се случва и къде е България във въвеждането на изкуствения интелект в отбранителните системи.

Дронове, автоматични системи за стрелба, предаване на данни в реално време за бойните действия. Това са част от съвременните технологии, които генерират огромно количество данни. И затова дори и фирмите, които предлагат на пазара военно оборудване, вече казват – неизбежно е изкуственият интелект също да влезе в сферата на нападателната отбрана. 

Малко известният у нас американски сериал от края на 80-те години „Капитан Пауър и войниците на бъдещето“ разказва за последиците от умните оръжия. Но само споменаването на поредицата „Терминатор“ може да ви подскаже етичните въпроси, пред които са поставени и военните, и разработчиците на военни системи с изкуствен интелект. А и политиците. 

Как действат „нападателните автономни оръжия"

Още през 2015-та година, изследователи по роботика и изкуствен интелект, както и Илон Мъск, Стивън Хокинг и Ноам Чомски призоваха за забрана на „нападателни автономни оръжия“. Стюърт Ръсел също е подписал петицията. Той е професор по компютърни науки, директор на Центъра за интелигентни системи и съавтор на стандартния учебник „Изкуствен интелект: съвременен подход“. И от доста време предупреждава за опасната симбиоза между изкуствения интелект и оръжията.


Изкуственият интелект е изследване на това как да накараме машините да се държат интелигентно, което означава да действаме по начин, който ще постигне целите, които са им дадени. 

Роботът убиец е нещо, което открива, избира и атакува човешки цели. Все още сме доста далеч от „Терминатора“. Но не сме далеч от нещо като дрон с размер на пчела. Представете си ги на рояци от тях, въоръжени с експлозиви, насочени към целите си. 

Основният проблем е, че създавате клас оръжия за масово унищожение, които могат да убият милиони хора, точно като ядрено оръжие. Но всъщност е много по-лесно за изграждане, много по-евтино, много по- мащабно, тъй като можете да използвате 1 или 10 или 100 или 1000 или 10 000. 

Докато с ядрено оръжие, това е всичко или нищо. Това не унищожава града и страната, които атакувате. Просто убива всички хора, които искате да убиете, всички мъже между 12 и 60 или всички мъже, носещи качулка - казва Стюърт Ръсел пред Ню Йорк таймс през 2019-та.

ИИ вече се използва

Но много от критиците на новите системи се опасяват, че за ограничения на международно ниво е вече късно. Доклад на ООН посочва, че през 2020-та за първи път военен дрон е атакувал автономно хора. 

Бил е използван от силите на либийското правителство срещу бунтовниците, водени от Халифа Хафтар. Апаратът е можел да си патрулира във въздуха, без команди. И да си избира цели, спрямо машинното обучение.

 В документ на ЕК от 2020-та виждаме, че основните играчи нямат планове да спрат създаването на автономни системи за отбрана. Съединените щати имат проекти за наблюдение чрез отряди от автономни дронове.

Пентагонът е модернизирал инфраструктурата си за изчисления в облак. Китай има програма, чиято цел е да развие гражданския и военния потенциал на ИИ. Русия показа преди 6 години танк-робот „Армата“, с автономните системи. 20 от тях ще бъдат на въоръжение до края на годината. А Русия иска до 2030-та роботизацията на 33% от своето оборудване и оръжейни системи. 

Хоакин Катала работи в специален отдел на Министерството на отбраната на Испания. Той се занимава с издирването, изучаването и прилагането на технологии, свързани с изкуствения интелект. На онлайн среща, организирана от Софийския форум за сигурност наскоро, Хоакин Катала сподели опита на испанските военни. 

Е, поне доколкото данните не са класифицирани, за възможностите, които търсят  при използването на изкуствения интелект.
 

Първият проект е свързан с възможността за разпознаване на снимки. Имаме разбира се и други проекти с изкуствен интелект в различни други сфери като киберзащита, предсказване на амортизацията на системите, разпознаване на гласа. 

Но проектът с изображенията е интересен. Защото е базиран на общодостъпни данни."Ние използваме общодостъпни сателитни изображения, за да тренираме изкуствения интелект. Данните, от който да са в полза на нашето военно разузнаване. Този проект продължава от близо две години. Имаме значителен бюджет. Но към момента можем да покажем начин за засичане на кораби в протока „Гибралтар“. 

"Другият проект, върху който работим, е базиран на съществуването на многото сензори от военните превозни средства. Тези данни могат да се споделят в реално време „в един домейн“. Затова ние учим и този изкуствен интелект автоматично да разпознава превозни средства, инфраструктура, хора. Да прави анализ по начина, по който един човек-анализатор би го направил. 

С помощта на университет, успяхме да създадем и приложение. И затова са важни тези проекти. По този начин нашите военни биха успели да видят колко ценна е придобитата от тях информация. С изкуствения интелект бихме имали много мощно средство, което би намалило до 90 процента времето, нужно за анализ, направен по стандартния начин. 

Испания има военен сателит, за който, поради съображения за секретност, не мога да говоря. Но ето, затова използваме и тези технологии за да може да подобрим военните си способности. 

Хоакин Катала казва, че в момента военните проектите, базирани на изкуствен интелект са във фаза проучване.


Новите технологии в българската армия

В България Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е първият български военен, който говори за връзката между използването на системите на армията и прилагането на ИИ. Адмирал Ефтимов не крие впечатленията като свидетел на демонстрация на дронове с „известна степен на автономност“ при съпровождането на изтребител. Затова в думите му има надежда, че новите проекти за модернизация на българската армия ще донесат и новите технологии. И ние ще ги ползваме не само като плащаме за тях, а и като ги разработваме.  

Докъде ще стигне модернизацията на армията ни и колко скоро ще има автономни системи в нея - това са повече въпроси, отколкото отговори за сега. Факт е че различните държави са на различни етапи от развитието на технологиите. А и не всички са склонни да ги споделят с останалите. Защото им осигуряват тактическо предимство на бойното поле.

Дебатът продължава

Дебатът за ограничаването на автономните системи за сега изглежда така. Несъгласните с ограниченията казват, че не може да се приемат правила за нещо, което не съществува. 

От другата страна са ООН и ЕС .Но само с призиви за забрана на смъртоносни автономни роботи по време на война. И недостатъчно добре разписани документи за повече ограничения. 

Третият участник е международната инициатива за спиране на роботите убийци, която има подкрепата на 21 нобелови лауреати, 4500 изследователи на ИИ, над 100 НПО и над 30 държави. 

Всички те търсят отговор на онзи въпрос, който наскоро и 98 годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър зададе в статия за Wall Street Journal: „Ако в разгара на война, в неясна бойна среда, ИИ препоръчва предприемане на действия, които могат да причинят щети и дори жертви сред цивилни, трябва ли командирът да обърне внимание?“. Отговорът му може би е само на години разстояние

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51