Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се гласува с подвижна урна в Кърджалийско и Смолян

Подвижна избирателна кутия
Снимка: Мила Младенова, БНР

В изборния ден в Районната избирателна комисия в Кърджали са подадени 4 жалби. Най-фрапиращата е от село Пепелище, където според една политическа сила дете е придружавало възрастни хора и е гласувало вместо тях.

Новото на тези избори е големият брой подадени заявления за гласуване с подвижни избирателни секции в област Кърджали.

Около 2 000 са подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия в област Кърджали. Откритите такива секции в района са 42. Отделно има и 6 секции в Covid-отделенията.

Подалите заявления могат да упражнят правото си на вот, след като представят ТЕЛК-ово решение, епикриза или бележка от личния лекар.

Как се гласуваше с подвижната урна:

В село Пепелище 7 избиратели гласуваха в подвижна секция. Една от спирките на комисията беше в дома на Юсеин Мехмед:

„Лесно беше да гласуваме по този начин, с подвижна секция“, сподели той.

Мъжът гласува вместо съпругата си, която през цялото време беше до него:

„Инвалид е над 95%. Не може да говори, не знае имената, буквите. Тя не ми е казвала как да гласувам. Аз избрах“.

Комисията посети и дома на Минивер Ахмед.

„Аз страдам с очите - с едното едвам виждам, с другото не виждам.

Жената взе двете бюлетини и влезе в къщата, а комисията остана отвън. След това излезе и ги пусна в урната.

Според кмета на Пепелище Шенол Ахмед подвижните урни помагат на избирателите: "И занапред дано да е така. Най-вече на проблемните хора помагаме най-много".

Расте броят на заявленията на карантинирани лица да гласуват в подвижната избирателна секция в Смолян.

Общо 14 заявления на карантинирани за градската секция и 11 заявления в секцията, която обикаля в селата са били сутринта, но непрекъснато постъпват нови заявления.

След проверка хората се добавят в избирателния списък. Председателят на секционната подвижна комисия в Смолян Иван Стоев обясни:

„До момента сме обиколили 18 човека, като някои от тях се припокриват с адресите си. Имаме един случай, в който човекът е приет в болница. Съответно е съобщено на надлежните органи".

"Всичко е маскарад и поредната измама", обобщва жител на столичния квартал „Враждебна“, който заедно със съпругата си и двете си малки деца е на една от многото площадки за игра. И тези избори са като другите. Затова ще гласувам, допълва той.

Статистиката от последните извънредни избори от юли показват, че в квартал „Враждебна“, гласа си са дали 1399 души от имащите право на глас 3799. Това е 36 процента. Близка до 42-та процента обща за страната избирателна актив

Репортажа от Кърджали можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41