Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налице е поредната пирова победа

Любомир Стефанов: Ниската активност е ръчна спирачка за продължаване на промяната

Разписката ще приседне на онзи, който не разбере, че картбланшът е много краткосрочен, смята политологът

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

„Тази избирателна активност е големият шамар, голямата ръчна спирачка на всякакви опити за продължаване на промяната", каза пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. Според него имаме поредните пирови победители в изборите.

„Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар. Затова казвам „пирова победа“, тъй като това е абсолютно изкривяване на реалната представителност в България. (…) И когато ПП твърдят, че имат магистрален картбланш, когато президентът Радев твърди, че има императив за продължаване на нещо, нека бъдат така добри да си спомнят, че числото, което е одобрило това, е по-малко от една трета от българските граждани. Защото ПП имат 26%, но са гласували само 39% от всички.“

Разписката ще приседне на този, който не успее да разбере, че отговорността е много сериозна, балансът е много крехък и картбланшът е много краткосрочен“, категоричен е преподавателят.

„Сметката в този парламентарен ребус минава през участието на всички обозначени, самоидентифицирали се или припознати за носители, символи или спомоществователи на промяната“, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“.

Шумът от подадените оставки е донякъде очакван, а неподадените ще бъдат отново обект на премисляне, предъвкване и накрая добре познатият стар рефрен – партията зависи, партията е в трудни времена, трябва да се събираме, а не да се разделяме и така бодро напред. В единия случай – дами и господа, а в другия – другари и другарки“, посочи още в анализа си политологът. 

Резултатът на БСП е граничен да стане едноцифрен, отбеляза Стефанов по повод оставката на председателя на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин.

Любомир Стефанов е на мнение, че оставката на Христо Иванов е очаквана, а в поведението на ДБ и „Да, България“ шизофренията е надделяла.

„Между желанието да бъдат част от промяната, да бъдат идентифицирани и обозначени като надежден партньор и желанието им да имат като национално отговорна представителна партия собствена президентска кандидатура.“

Относно извиненията на хора от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент, политологът изтъкна, че това е прецедент и се превръща в маркер за „специфичното българско налудно поведение по време на избори“.

„В случая ми се струва най-малкото неуважително, първо към собствената представа на тези хора, които се самоотричат, и второ – начинът, по който се обръщат към буквално довчерашния си лидер на кампания.“

Домораслият ни национализъм избива по-скоро в консервативен шовинизъм, подчерта Любомир Стефанов. Той прогнозира, че ще станем свидетели на качествени промени в патриотичното пространство.

Предстои да видим доколко „Възраждане“ са плод на ниската избирателна активност, позволила им в рамките на 120 хиляди гласа да влязат в парламента, смята Стефанов.

„Искам да видя как ще се държат, за да видим каква част от българското общество всъщност реално ги подкрепя, и от това мълчаливо мнозинство, което не гласува. В крайна сметка да видим те националисти ли са, християн-популисти ли са, някакъв особен род шовинисти ли са. Засега въпреки балканския лев на техните хоругви не смятам, че национализъм е повече от парадираща фасада при тях.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

" Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме . Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки..

публикувано на 02.06.24 в 10:07
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна в МС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Форум на НАТО в София, жп инцидент и други теми от отминаващата седмица

Седмицата започна с кулминационната част от заседанието на парламентарната асамблея на НАТО и участието на генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Още преди обичайните финални снимки на участниците, се разпалиха и политическите страсти у нас. Парламентарната асамблея прие декларация за подкрепа на Киев и призова страните,..

публикувано на 02.06.24 в 10:04
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54