Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексшефка и юрисконсулт на Басейнова дирекция, както и двама пловдивски общинари на съд за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, срещу  - юрисконсулт в дирекцията Димитър Бенин и срещу двама общински съветници от Пловдив.

В схемата са замесени общинските съветници от „Марица“ Георги Какалов и от община „Пловдив“ Стефан Послийски.

Четиримата са обвинени в длъжностни престъпления и получаване на подкупи от май 2018 до февруари 2020 г. от неизрядни стопани в региона, собственици на птицеферми.

През 2017 г. двамата общински съветници регистрирали с подставено лице дружество за хидропроучвания и узаконяване на сондажи и водовземания. От Басейнова дирекция насочвали фермерите да ползват услугите на въпросното дружество, като в противен случай дирекцията организирала проверки и налагала санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата съветници започнали да внедряват свои хора в Басейнова дирекция и поискали от тогавашния директор да се отчита пред тях с 10 000 лева месечно. След категоричния му отказ, те намерили начин да го злепоставят пред министъра на околната среда и той впоследствие бил уволнен. Така на неговия пост била назначена обвиняемата сега Цветелина Кънева.

Новото ръководство на дирекцията назначило проверка на 30 ферми за птици в региона, която установила, че много от тях ползват неузаконени водоизточници. Част от собствениците били насочвани за решаване на проблема към въпросното дружество на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 горница за узаконяването.

Други собственици били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на фермите, които склонили да платят, проверките на дейността им били незабавно прекратявани.

Ако обвиненията срещу Кънева, Бенин, Какалов и Послийски се докажат, ги очаква присъда до 6 години затвор.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края на мандата на служебно правителство и отново ДПС получава областни управители . Може да се..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Русия поела контрола над част от Часов Яр, ожесточените боеве продължават

Русия твърди, че е поела контрол над част от град Часов Яр, а Украйна съобщава за ожесточени боеве. Министерството на отбраната на Русия оповести, че силите му са поели контрола над квартал в стратегически важния град Часов Яр. В същото време, Украйна твърди, че районът е обхванат от активни бойни действия и ситуацията е "критично трудна,..

публикувано на 04.07.24 в 07:51
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Протестиращите фармацевти се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 07:42
Джейхан Ибрямов

ДПС – Търговище снема доверието си от Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище. От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, става ясно, че  Ибрямов е гласувал с "въздържал се". В..

публикувано на 04.07.24 в 07:33