Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава българското вето за старта на европреговорите със Скопие

Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Няма промяна в позицията на страната ни за започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС на днешното заседание на Съвет „Общи въпроси“.

Българското вето остава, макар че планираната за днес остра позиция на България, която трябваше да бъде представена на Съвета, не е била изказана заради трагедията на автомагистрала „Струма“, научи „Хоризонт“ от дипломатически източник.

Като първо е поднесъл дълбоките съболезнования за инцидента, постоянният ни представител в ЕС Румен Александров е подчертал, че Северна Македония все още не покрива критериите за провеждането на първата междуправителствена конференция.

Той е допълнил, че страната ни е предложила през последните месеци редица варианти за преодоляване на отворените въпроси като гаранции за правата на хората с българско самосъзнание, както и че Северна Македония трябва да поеме конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка.

„Докато това не се случи, не може да се очаква напредък“, е казал още Александров.

Иначе държавният секретар в министерството на външните работи на Словения Гашпер Довжан изрази за пореден път надеждата на председателството въпросът да бъде решен до приключването му в края на тази година.

„Този процес трябва да се развие в положителна спирала“, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камера на МВР

Операция на МВР за колани и безопасно шофиране. КАТ с повече екипи на пътя

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е част от мерките за повишаване на пътната..

публикувано на 13.05.24 в 10:32
Стефан Манов

Стефан Манов: За момента изборите стоят малко далеч от сънародниците ни в чужбина

" Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как..

публикувано на 13.05.24 в 10:28

Справочник за улиците на Силистра, Тутракан и Дулово

Силистренската библиотека "Партений Павлович" издаде справочник - "Улиците на Силистра, Тутракан и Дулово – хилядолетна история и родолюбива символика". В него може да бъде намерена информация за наименованията на улиците в трите най-големи градове в област Силистра, както и по какъв начин те са свързани с утвърждаването на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 10:22
Изглед към сградите на Оксфордския университет.

Рязък спад на чуждестранните кандидат-студенти на Острова

Британските университети отчитат рязък спад на международните студенти, кандидатстващи за Обединеното кралство, на фона на предупрежденията, че по-нататъшните ограничения върху студентските визи ще спрат жизненоважен поток от таланти за творческите индустрии на Великобритания. Ръководители на университети и работещи в образованието се..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган.

Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни

Намаляване на напрежението между Гърция и Турция в Егейско море и мигрантският наплив са основни теми на днешната визита на премиера Кириакос Мицотакис в Анкара. Продължаване на диалога и задълбочаване на процеса на сближаване между Анкара и Атина е целта на срещата между гръцкия примиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Ердоган,..

публикувано на 13.05.24 в 10:12

Петър Банков: Връзката е разкъсана между гражданите и политическите партии

Има разкъсана връзка между гражданите и политическите партии. В НС се водят дебати, за които хората не разбират, защо се водят и каква е причината и последицата. От друга страна изглежда , че политическите партии не се интересуват от това – от какво се вълнуват хората в своето ежедневие. Тази връзка е разрушена. Това предупреди..

публикувано на 13.05.24 в 10:01
Доц. Д-р Жана Казанджиева

Косопадът се влияе от преходните сезони, вирусните инфекции и автоимунните заболявания

Да губим повече коса през пролетта е нещо нормално. Това е процес на обновяване и е напълно обратим.  Как да разграничим сезонния косопад от косопада, причинен от заболяване е темата в "Минути за здраве".  "Нормално е да губим около 100 косъма дневно, като в преходните сезони има по-засилен косопад, каза за "Хоризонт" доц. Жана Казанджиева,..

публикувано на 13.05.24 в 09:57