Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Париж се договориха за борба с трафика на хора

Десетки мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг

Линейка пред болничен център в Кале, 24 ноември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 31 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг след като лодката им потъна близо до френското пристанище Кале. Международната организация по миграция съобщи, че това е инцидентът с най-много загинали при пресичане на канала след началото на събиране на данни за подобни случаи през 2014 г. 

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "потресен" от случилото се и се закани, че Обединеното кралство "няма да остави непреобърнат камък", докато не се разправи с бандите за трафик на хора. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманен информира, че сред удавените има пет жени и едно момиче. Двама души от лодката са спасени, един се води изчезнал. 

Късно в сряда вечерта Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за съвместни усилия да се прекрати прекосяването на протока с малки лодки и да се спрат трафикантите, които излагат на риск живота на хората, се казва в комюнике от "Даунинг стрийт". Това стана, след като Борис Джонсън председателства спешна среща на Комитета за справяне с извънредни ситуации "Кобра". От "Даунинг стрийт" допълниха, че Джонсън и Макрон са подчертали колко е важно да се работи и със съседите Белгия и Холандия, както и с други страни от ЕС за справяне с проблема, преди хората да достигнат френския бряг. 

Политическият редактор на Би Би Си Люис Гуудал коментира, че Лондон и Париж вече са обвинили трафикантите на хора, но и двете правителства имат да отговарят на сериозни въпроси. Франция за условията в лагерите, в които деца живеят буквално по улиците или в горите, а Великобритания заради липсата на законови пътища за търсещите убежище, което е една от основните причини хората да поемат риска да прекосяват Ламанша.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европол с мащабна акция срещу трафика на мигранти

Мащабна престъпна мрежа за трафик на нелегални мигранти през територията на балканските държави беше разбита от испанската полиция заедно с националните власти на Хърватия, Италия, Румъния и Словения . Акцията се проведе под координацията на..

публикувано на 24.11.21 в 07:00
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша

Най-малко 33-ма мигранти се удавиха при опит да прекосят Ламанша

Най-малко 33-ма мигранти се удавиха при опит да прекосят Ламанша от френския към английския бряг, съобщи Агенция Франс прес. Новината бе потвърдена и от британските власти. Инцидентът е станал недалеч от френското пристанище Кале при..

публикувано на 24.11.21 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово...

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази..

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка...

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и..

публикувано на 04.06.24 в 10:28

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се..

публикувано на 04.06.24 в 10:10