Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густав Гресел: Спрямо Украйна руснаците ще изиграят картите си предпазливо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Москва продължава да има неправилно разбиране за вътрешната политика на Украйна, както и за американската политика. След срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева руснаците започват да разбират, че американците няма да насъскват Киев да ескалира конфликта, тъкмо обратното, но май ги подвежда посещението на заместник държавния секретар Виктория Нюланд в Москва, защото руските коментатори твърдят, че тя се е оплакала, че Зеленски не изпълнява това, което му се казва". 

Коментарът пред БНР е на Густав Гресел от берлинския офис на Европейския съвет по външна политика. 

Русия и Украйна са на ръба на война. Поне ако се съди от задочните словесни престрелки между Москва и Киев и все по-звучното дрънкане на оръжия и от двете страни. Също като през миналата пролет Русия струпва войски в близост до Украйна, недоволна, че НАТО я превъоръжава и притеснена - поне на думи - че Киев готви офанзива в Донбас. А Украйна, заедно със Запада, очаква Москва да отнеме още нейни територии след Крим - защото не изпълнява Минските договорености за автономия на Донецк и Луганск, което Кремъл се надява да попречи на евроатлантическата интеграция на Киев. Ситуацията в момента поразително прилича на тази през март и април. Но всъщност има някои съществени разлики. 

Според Гресел сега руснаците са по-целеустремени, смятат, че могат да наложат военно решение и се опитват да променят статуквото

"Нито НАТО, нито САЩ, нито Украйна дават реално основание да се мисли, че готвят нападение срещу руснаците. Американците провеждат тактическо обучение на украинската армия на ниво батальон и рота. Няма нищо необичайно... Проблемът е, че Москва се подготвя за пълномащабна война и това може да представлява вътрешнополитически риск за Путин, затова се опитват да убедят руското общество, че държавата трябва да се "брани", защото според техните разбирания отбрана значи нападение. Биенето на пропагандните барабани се налага, защото в очите на обикновените руснаци украинците са приятелски народ. Защо трябва да стрелят срещу украинците и да ги убиват", допълни Гресел в предаването "Събота 150". 

По думите му, ако се стигне до мащабно нахлуване в Украйна, Путин ще бъде изправен пред рисково управление

"Затова руснаците ще изиграят картите си предпазливо и при всяка ръка ще претеглят внимателно рисковете. Залозите може рязко да се променят, ако Западът не се откаже до подкрепя украинската страна и Русия прецени, че в дългосрочен план не ѝ е изгодно да нахлуе в Украйна". 

Владимир Путин си е избрал Джо Байдън за събеседник по украинския въпрос и низвергва Европейския съюз. Външният министър Лавров дори се подигра открито с колегите си от Германия и Франция, публикувайки писмата им. Защо?

От гледната точка на Путин Байдън е този, който поръчва музиката в Украйна. Затова няма смисъл да говори с европейците, които са просто посредници - по-добре направо с боса. Освен това руснаците смятат, че тъй като е твърде зает с Китай и не иска да отделя много време и ресурси за Украйна, Байдън ще е по-склонен, отколкото европейците, да натисне Киев да направи отстъпки пред Москва. Eвропейците изглеждат алергични към провокирания от Русия дебат за финландизация на Украйна. Но във Вашингтон поне част от мозъчните тръстове виждат някакъв чар в идеята политиката на Украйна, макар и формално независима, да се подчинява на политиката на по-голямата й съседка.

Вашингтон очевидно се подразни сериозно от изказването на българския президент за Крим. Толкова ли значимо беше то всъщност?

Проблемът е, че в случая не е толкова важно как ние оценяваме колко значима е България и колко значимо е това изказване, а какво мисли Русия по въпроса и би ли използвала ситуацията. Широко разпространено е мнението, че не беше необходимо да се стига до там. Защото остава възможността Русия да реши да заложи на това в стремежа си да разцепи Запада. Президентът нито намекна, че ще признае Крим за руски, нито, че ще блокира нови санкции срещу Русия, например. Но руснаците винаги могат да преиначат смисъла на думите му. Това е опасното. 

Цялото интервю с Густав Гресел можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.  Дълго време не успяхме да се срещнем с моя скъп приятел Владимир Путин, каза Ердоган на срещата с руския президент, на която бяха..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България е като покана Румен Радев да излезе на терен. Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това прогнозира Първан Симиенов, доктор по политология и политически..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално информирани и са им били раздадени ваучери за храна и вода.  По последна информация полетът за Мадрид е..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

"Това, което трябва да се отчете, е, че видяхме за първи път разцепление в групата на ДПС, които не гласуваха единодушно за първия мандат". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след неприетия кабинет с първия мандат.  Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "Нищо няма да бъде, както е било. За..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за кандидата за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, в пленарната зала: Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство... Вторият мандат не..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви,че ще продължи да работи до края на парламентарната процедура и евентуалното избиране на ново служебно правителство. Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за..

публикувано на 03.07.24 в 16:43

Татяна Буруджиева: Отиваме на избори и ще се засили натискът Радев да създаде политически проект

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори. Това прогнозира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и коментира: " За да се изпълни третия мандат, това означава да се изпълни предложението на "Възраждане" за обединение на всички партии..

публикувано на 03.07.24 в 16:34