Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омикрон: Редица страни ограничават пътувания и полети от и до Южна Африка

| обновено на 28.11.21 в 19:24
Снимка: Алами/Ройтерс

Новият вариант на коронавируса Омикрон продължава да се разпространява в Европа, а правителствата по цял свят прилагат мерки за възпиране на новия вариант.

13 случая на заразени с Омикрон са установени в Нидерландия. Заразените са пристигнали от Южна Африка в Амстердам в петък. Те са част от общо 61 пътника, които са дали положителен резултат за Covid след пътуване до Южна Африка.

Всички пристигнали пътници в петък са карантинирани в хотел близо до летището в Амстердам. А останалите пасажери, които са с негативен резултат за коронавирус, са в изолация по домовете си за 5 дни. Властите в Нидерландия предупредиха, че може да има и още случаи на заразени с новия вариант. Здравният министър на Нидерландия Хуго де Йонг:

"Призоваваме всички, които са се върнали миналата седмица от Южна Африка, да се обърнат към здравните служби и ако дадат положителен резултат, да се карантинират. Всички, които идват от включените в списъка високорискови държави в Южна Африка, са задължени да се самоизолират".

Два случая на заразени с Омикрон бяха установени и в Дания, а в Германия болните от новия вариант вече са трима.

В Европа Омикрон е засечен вече и във Великобритания, Белгия, Италия и Чехия.

В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка, като се предприемат и други противоепидемични мерки.

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.

Израел обяви, че затваря границите си за всички чужденци и въвежда отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Израелците ще трябва да представят негативен ПСР тест на влизане в страната, ваксинираните срещу Covid се карантинират за три дни, останалите за 7.

Гърция също забрани влизането на чужденци от Южна Африка.

Австралия регистрира първите два случая на заразени с новия вариант на вируса.

Няколко държави обявиха, че ограничават пътуванията до Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон. Сред тях е и Катар - ключов център за международните полети. Ограничения налагат и Съединените щати, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт и Нидерландия.

За да ограничи разпространението на новия вариант, Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от Великобритания, Чехия, Нидерландия, Египет и Малави, където бяха регистрирани случаи на новия коронавариант.

В петък Швейцария забрани директните полети от Южна Африка и съседни региони заради установяването на силно заразния "Омикрон". Бяха наложени и ограничения за пътуващите от страни като Хонконг, Израел и Белгия. Влизането от тези държави ще бъде възможно само за швейцарски граждани, както и за хората, които имат разрешение за пребиваване в Швейцария или района на Шенген.

Случаи на варианта Омикрон бяха регистрирани и в съседите на Швейцария Италия и Германия. Засега обаче страната не налага ограничения за пътуване спрямо държавите, с които граничи.

Бързото затваряне на граници по света предизвика хаос по летищата - в Йоханесбург на международното летище се стекоха множество хора в отчаян опит да хванат последните полети преди забраните да влязат в сила.

Омикрон - разпространява се по-бързо, по-устойчив е на лечения и ваксини

Учените се опитват трескаво да установят какви са качествата на променения коронавирус - първоначалните данни показват, че се разпространява много по-бързо и е по-устойчив на познатите до момента лечения, в това число и на ваксините.

Лекарите в Южна Африка дадоха първи данни как протича болестта при зараза с Омикрон:

"Това не са само мои данни, но и на всички лекари в и около Претория. Всички виждаме една и съща картина - много, много леки симптоми, което означава ,че могат да бъдат лекувани и у дома. До момента не знам някой от колегите ми да се е налагало да слага на кислород свой пациент".

Омикрон предизвика и геополитическо напрежение. Държавният департамент на Съединените щати приветства Южна Африка, че веднага сигнализира света за новия вариант и така намекна за начинът, по който Китай реагира, когато коронавирусът се появи за първи път.

Южна Африка от своя страна се оплака, че е наказвана с драконови мерки заради това, че е открила Омикрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение на Острова

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение, но може да мине известно време, преди да започнат по-често да попадат в портфейлите на британците, съобщи Би Би Си. Новите банкноти на Bank of England (Английската централна банка) постепенно ще заменят тези, които са повредени, или ще бъдат емитирани, когато търсенето се увеличи...

публикувано на 05.06.24 в 09:57

Оранжев код за жеги в Кипър - до 43 градуса по Целзий

В Кипър днес е в сила първият за годината "оранжев код" за изключително високи температури. В периода му на действие всички работи на открито – на строителни обекти, в селското стопанство, доставка на храни на мотоциклети и други дейности, трябва да бъдат преустановени, съобщи социалното министерство. 43 градуса ще достигне температурата..

публикувано на 05.06.24 в 09:48

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна, архив.

Висок риск от пожари в Гърция

Рекордните жеги в Гърция продължават и днес. Има висок риск от пожари, предупреждават властите. От рано тази сутрин туристите търсят спасение от високите температури на плажа. Прогнозите и за днес са за рекордни температури. Вчера термометърът показа над 39 градуса в Елефсина, Тива и на остров Евия. От Гражданска защита предупреждават..

публикувано на 05.06.24 в 09:41
Криминално проявеният младеж

Издирваните деца са открити невредими в центъра на Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец.  Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като с нощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена.  Разследването установи, че момичето..

публикувано на 05.06.24 в 09:32
16-годишното момче

Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец, и двамата от ромски произход.   Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 09:17

Бивш британски морски пехотинец е обвинен в шпионаж в Дубай

Мат Краучър, бивш британски морски пехотинец с мисии в Ирак и Афганистан, е задържан в Дубай от 7 месеца по обвинение в шпионаж, съобщи в. "Таймс". 40-годишният мъж, който е награждаван за службата си в Афганистан, е бил задържан през ноември, посочва АФП. Обвинен е бил в "преднамерен и незаконен достъп до телекомуникационната мрежа" и не..

публикувано на 05.06.24 в 09:13