Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Кристоф Ешенбах и пианистът Цимон Барто - за първи път в България

Звездните гости на Софийската филхармония ще представят Брамсова програма

2
Кристоф Ешенбах

На 2 декември Софийската филхармония посреща двама прочути музиканти от световната сцена, а програмата включва две мащабни творби на Йоханес Брамс - Концерт за пиано и оркестър №2 и Симфония №4. Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021.

Едва ли можем да си представим двама по-различни артисти - 81-годишният Кристоф Ешенбах е по немски дистанциран, с вид на аскет и преценяващ поглед, а 58-годишният Цимон Барто напротив - приказлив, открит и освободен по американски, готов да сподели интересни детайли със събеседника си. И въпреки различията, явно двамата отдавна са открили какво ги свързва, когато са на сцената - преди повече от 35 години Ешенбах, който е един от доайените сред съвременните световни диригенти, избира да се довери на студента в Джулиард скул - Ню Йорк като негов асистент на фестивала в Сполето, Италия. Оттогава те работят в най-различни конфигурации - свирят като клавирно дуо, дирижират се един друг, солират, записват албуми заедно. 

От септември 2019 г. Кристоф Ешенбах ръководи Оркестъра на Концертхаус – Берлин, а преди това е бил шеф-диригент на Оркестър Тонхале – Цюрих, Симфоничния оркестър на Северогерманското радио в Хамбург, Филаделфийския оркестър, Оркестъра на Париж и Националния симфоничен оркестър във Вашингтон. Сред неговите открития, освен Цимон Барто, са и други знаменитости в наши дни - пианистът Ланг Ланг, цигуларката Юлия Фишер, виолончелистът Даниел Мюлер-Шот и др. Когато става дума за музиката на Йоханес Брамс, можем да се доверим напълно на дълбочината в интерпретациите на маестро Ешенбах, защото той не само е дирижирал всички негови симфонични произведения, но и е свирил повечето от клавирните му концерти и пиеси. Познава добре неговия "начин на изразяване". 

Цимон БартоПианистът Цимон Барто, от своя страна, е особено колоритна личност - той говори свободно пет езика, чете на латински и старогръцки, изучава китайски. Сподели в интервюто, че познава кирилицата, но не е научил руски език само защото доста рано е прочел целия Достоевски, всичко на Лермонтов и Пушкин, и сега не си представя да започне всичко отначало, за да го прочете в оригинал. Освен че има издадени няколко книги, при това те не са за музиката, той активно спортува - занимавал се е с културизъм и продължава да посещава фитнеса по всяко време на денонощието. На сцената не обича да носи фрак, а в повечето случаи свири с риза, която напомня за отминали епохи. Изобщо… един ренесансов човек с много таланти.   

Чуйте интервютата с Цимон Барто и Кристоф Ешенбах в звуковите файлове. Преводът е на Ангелина Александрова.


Кристоф Ешенбах и Цимон Барто в София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42