Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на Света великомъченица Варвара

Икона на Св. Варвара
Снимка: БНР, архив

Православната и Католическата църква почитат днес паметта на Света великомъченица Варвара.

В православието света Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт.

В някои райони на страната светицата е приемана за покровителка на децата, заболелите от дребна шарка. Затова и хората я наричали „Баба Шарка“. На други места тя се почита като покровителка на домашните птици.

Денят на Света Варвара поставя началото на трите последователни християнски празника: Света Варвара, Свети Сава и Свети Никола.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Празникът се нарича още "Женска Коледа".

На днешния ден на трапезата се слагат омесени питки, жито, боб, грах, царевица или леща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Промени в състава на гръцкия кабинет

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот. Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в..

публикувано на 11.06.24 в 10:19

Катастрофа затвори Голямоконарско шосе в Пловдив

Катастрофа блокира движението на Голямоконарско шосе. Около 8.40 ч. днес е получен сигнал, че на входа на Голямоконарско шосе откъм АМ "Тракия" /край завод „Либхер“/ е настъпил сблъсък между камион и празна цистерна, която от  удара се е запалила. По предварителна информация няма пострадали хора.  Спряно е движението и в двете ленти, тъй като..

публикувано на 11.06.24 в 09:58

МО: Украйна не е искала разрешение да нанася удари в Русия с въоръжението, предоставено от България

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на..

публикувано на 11.06.24 в 09:50
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Температури до 44° през следващите три дни

Температури до 44 градуса по Целзий в рамките на три дни прогнозира Националната метеорологична агенция в Гърция. Властите предупреждават туристи да не ходят на плаж по обед. Гражданска защита взе извънредни мерки по предпазване от високите температури. Държавните служители работят дистанционно да края на седмицата. Общините затвориха..

публикувано на 11.06.24 в 09:36
Петър Топуров

Петър Топуров: Нямаме реална представа за измеренията на домашното насилие

Ние като държава нямаме реална представа какви са измеренията на проблема с домашното насилие , казва адвокат Петър Топуров, гл. ас. в БАН, носител на наградата "Питагор" в категория "Млад учен" в областта на социалните и хуманитарните науки. Реформата беше изоснови , посочва Топуров във връзка с промените в законодателството, касаещи..

публикувано на 11.06.24 в 09:18
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

Обрат: ЕНП обсъжда отмяна на забраната на коли с бензинови двигатели от 2035 г.

Европейската народна партия смята да обсъди в близките дни идеята за отмяна на забраната на колите с бензиновите двигатели в ЕС от 2035 г. Това заяви пред "Политико" председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.  "Забраната беше грешка", сподели той. Отмяната изглежда все по-вероятна предвид надигането на крайната..

публикувано на 11.06.24 в 09:11

Как гледат във Великобритания на изборите за ЕП и какво е състоянието на британската крайна десница?

Новините от Европа са доста разтърсващи и за Обединеното кралство, независимо от това дали британците, вече като нация извън ЕС, ги интересува или не какво става на континента. Все пак онези, които си дават по-ясно сметка, не могат да не бъдат загрижени, защото колкото и всички "брекзитиъри" да тръбяха през последните години как..

публикувано на 11.06.24 в 09:07