Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задачите пред новото правителство

| обновено на 11.12.21 в 17:53
Снимка: БГНЕС

В понеделник ще се явим пред Народното събрание за гласуване на този състав на правителството, заяви номинираният за министър-председател Кирил Петков при представянето на структурата и персоналния състав на новия кабинет.

"Нашите амбиции и надежди са: в този състав да управляваме България в следващите 4 години и да свършим абсолютно всички задачи, които сме си задали в договора по ред на важността и под общото мото "нулева толерантност към корупцията".

Министър-председател ще бъде Петков, а негови заместници ще бъдат другият съпредседател на формацията Асен Василев, Калина Калинова от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова от БСП, Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ и Борислав Сандов от "Демократична България". Общо 19 министерства ще има в новия кабинет.

Петков посочи и законодателните приоритети на новото мнозинство: 

"Първият приоритет ще бъде цените на тока, както на битовите потребители да се запазят, така и към бизнесите. Второто е Covid-кризата - да няма последващи вълни; да качим възможността за ваксиниране, абсолютно доброволно. Законът за КПКОНПИ ще бъде един от големите приоритети в началото, защото този закон ни дава възможност за първи реални стъпки в посока правосъдие".

"КЕВР в този момент имат изтекли мандати. Ще трябва заедно да решим кои са най-добрите кандидати за тези изтекли мандати, за да гарантираме, че следващите стъпки на регулатора ще бъдат изцяло в полза на българските граждани", поясни Петков.

Всеки министър получава правото да определя сам своя екип, но ще има и механизми за контрол върху дейността му:

"Какво означава това? Означава, че те ще могат да назначат своите зам.-министри и по този начин, отговорността, която всеки един министър носи, не може да бъде размита".

"Оттук-нататък прибързани общи приказки няма да има. Всяко едно решение ще бъде направено на база анализ".

От служебните министри в новото правителство остават Стефан Янев - в качеството му на министър на отбраната, Бойко Рашков – министър на вътрешните работи и Николай Денков, министър на образованието.

Въпросът за строежа на национална детска болница на територия на болница "Лозенец" и сливането ѝ с педиатрията Кирил Петков препрати към новия министър на здравеопазването.

Българската позиция за Северна Македония ще остане, но трябва да се надгради, коментира бъдещият премиер.

Министерствата се увеличават, но броят на държавните служители няма да бъде повишен, декларира още Петков.

"Тези министерства ще бъдат изградени с голяма част съществуващи служители".

Пресконференцията на Кирил Петков можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Търсят допълнително вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

Осигуряване на допълнително вода за трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД "Гранитоид", собственик на ВЕЦ-те в района, "Кюстендилска вода" ЕООД, Предприятието "Язовири и каскади". Количеството, което трябва да се осигури за нормалното водоподаване на трите общини, е около..

публикувано на 07.06.24 в 10:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се среща със Зеленски в Париж

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес в Париж с украинския президент Володимир Зеленски, като обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде БТА. Това ще бъдат първите им разговори лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през..

публикувано на 07.06.24 в 10:06
Предизборен плакат в Ирландия

Местни избори и евровот в Република Ирландия

В Република Ирландия започна гласуването в местните и европейскиете избори. Общо 949 места ще бъдат разпределени в 31 местни власти и ще бъдат излъчени 14 евродепутати.  Избирателнитe секции бяха отворени в 7.00 часа местно време (9.00 българско) и ще затворят в 22.00 часа (полунощ българско). Повечето училища днес ще бъдат затворени, тъй като..

публикувано на 07.06.24 в 10:05
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин ще държи реч, посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия

Руският президент Владимир Путин ще говори днес пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ДПА. Речта му ще е посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия във време на тежки санкции. Това съобщи БТА. В рамките на форума суровинната свръхсила се опитва да покаже, че наложените й санкции заради..

публикувано на 07.06.24 в 10:01

Жертвата от влаковия инцидент в Плевенско – технически ръководител

Разследва се случаят от снощи, при който бързият влак от Варна за Мездра блъсна служител и рани друг на жп секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско, каза за БНР заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерския съвет инж. Бойчо Скробански. При инцидента на място..

публикувано на 07.06.24 в 09:40

ЦИК: Избирателната активност в неделя ще се отчете към 11 и към 16 часа

Избирателната активност на предстоящия в неделя двоен вот ще се отчете на два пъти - към 11 и към 16 часа.  Това предвижда Оперативният план за работата в Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите по вид на избора, ще се обобщава от областните управители и ще се изпраща към ЦИК, където ще се публикува са сайта съответно..

публикувано на 07.06.24 в 09:16

Нощни атаки с ракети и дронове в Киевска област

Френският президент Еманюел Макрон ще приеме днес украинския лидер Володимир Зеленски в Париж за разговори относно нуждите на Киев, съобщиха от Елисейския дворец. Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000" Вчера Макрон обяви в интервю, че Украйна е поискала от западните..

публикувано на 07.06.24 в 09:00