Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ 2021 - нацията остава разделена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С нов президент започна годината за американците, пък и за целия свят. Светът очакваше, че след четирите безпрецедентни години на Доналд Тръмп от Вашингтон ще задуха друг вятър, но - уви - очакванията не се оправдаха съвсем.

„Направихме просто невероятни неща. И не бих се справил без вас. Затова казвам само - Довиждане. Обичаме ви! Ще се върнем скоро под някаква форма.“  - Доналд Тръмп

„Това е денят на Америка, денят на демокрацията, ден на история и надежда, на възобновяване и кураж. Днес празнуваме триумфа не на един кандидат, а на една кауза - каузата на демокрацията. Волята на народа беше изпълнена. Научихме отново, че демокрацията е ценна, но и крехка. И в този час, приятели мои, демокрацията надделя.“ – Джо Байдън по време на церемонията по встъпване в длъжност

45-ият президент си тръгна, а 46-ият влезе в Белия дом. Но Доналд Тръмп избра да го направи с гръм и трясък. Още в първите дни на годината американската демокрация беше подложена на най-големия стрес тест в новата й история. Сутринта на 6 януари леденият дъжд спира и небето се прояснява. Вашингтон е опасан в полицейски кордони, хиляди полицаи и служители на Националната гвардия са на пост - така изглежда американската столица мигове преди този ден да бъде завинаги зачеркнат от историята на мирното предаване на властта в страната. 6 януари е денят, когато Конгресът трябва да обяви гласовете на електоралната комисия и с това да се завърши дългата процедура по избор на нов президент - Джо Байдън. 

Десетки хиляди от всички точки на страната идват във Вашингтон за митинг на Доналд Тръмп срещу кражбата на президентския вот. 

„Всички ние тук не искаме да гледаме как изборната ни победа се краде от окрилени леви радикали - демократи. Никога няма да се предадем, няма да признаем поражението. Не признаваш загуба, когато става въпрос за кражба. На страната ни й дойде до гуша. Няма повече да търпим.“ 

Демонстрантите виждат себе си като патриоти, искат Конгресът да обяви Тръмп за победител, водят война срещу сенчеста конспирация на елити, решени да унищожат Америка.

Множеството тръгва към Капитолия, избухват сблъсъци със служителите на реда. Само половин час по-късно барикадите са пробити, а демонстрантите нахлуват в Капитолия. Бързо проникват до всяко кътче на сградата, а полицията обявява: това е бунт.

Часове продължава обсадата на Капитолия от демонстранти, а Доналд Тръмп остава безмълвен. Пуска туит 2 часа след началото на щурма, а новоизбраният президент Джо Байдън дава изявление от родния си щат Делауеър. 

„Призовавам тази тълпа да се изтегли и да позволи да продължи демократичната процедура. Призовавам президента Тръмп да излезе сега по национална телевизия и да си изпълни задълженията, да защити Конституцията.“ 

С наближаването на наложения за 18 часа вечерен час Доналд Тръмп излиза по телевизията и призовава всички да си отидат по домовете. Едва в 18 и 27 Конгресът се връща към работата си. 

5 жертви, година по-късно над 50 осъдени за щурма, мнозинството от тях дори няма да лежат в затвора, а раните, които 6-ти януари отвори, са дълбоки и все още отворени

„Нека съм много ясен, сцените на хаос на Капитолия не отразяват истинската Америка, не показват кои сме ние. Това, което виждаме е малка група екстремисти, решени на беззаконие. Това не е просто несъгласие, това са безредици, хаос, който граничи с бунт. И това трябва да спре сега“, коментира Байдън. 

Доналд Тръмп използва последните си часове като президент за помилване или смяна на присъдата на 143 души, в това число и на неговия най-ярък поддръжник - Стив Банън. А демократите използваха времето, за да впишат Доналд Тръмп в историята като единствения американски президент, срещу когото два пъти се води процес по импийчмънт.  Процесът в Сената е най-краткият в американската история - 5 дни. 

„За - 57 гласа - Против - 43. Две трети от присъстващите сенатори са гласували невинен. Сенатът отсъжда, че Доналд Джон Тръмп - бивш президент на Съединените щати, не е виновен по обвиненията за импийчмънт.“ 

Липсата на дълъг процес в Сената се компенсира от дългосрочните последствия, поставена е основата на сцената за кървави политически битки

Доналд Тръмп

На 20 януари Джо Байдън положи клетва. За първи път от 150 години предшественикът му - Доналд Тръмп не стои до своя наследник на церемонията. Тръмп отказа да участва във всички ритуали по мирното предаване на властта. А самата церемония беше с много по-малко гости и вместо това излъчвана онлайн, мерките за сигурност бяха невиждани, а най-ярък остава споменът от едно 22-годишно момиче, афроамериканка, облечена в яркожълто - поетесата Аманда Горман, чиито думи докоснаха сърцата. 

„Да бъдеш американец е повече от гордост, която наследяваме. Това е миналото, на което стъпваме и как се учим от него. Видяхме сила, която беше готова да разруши нацията ни, да унищожи страната ни дори и с цената на зачеркване на демокрацията. И  почти успя. Но докато демокрацията може периодично да бъде зачерквана, тя никога не може да бъде победена.“ 

Още с изборната си победа Байдън обеща приоритет Ковид, връщане на Съединените щати към съюзите на международната сцена, да излекува разделената нация, да се бори за душата на Америка. Започна мандата си със серия от изпълнителни заповеди, които отменят тези на Доналд Тръмп. Още в първите 100 дни изпълни обещанието и постигна 200 милиона ваксинации. А в началото на март е факт и спасителният план за пандемията на стойност 1.9 трилиона долара. 

„Ясно е, че хората подкрепят спасителния план за Америка. Вчера с приемането на плана в Камарата на представителите техните гласове са чути и отразени напълно в този закон. Вярвам, че с този исторически план ще бъде изграден отново гръбнакът на тази страна и той ще даде шанс на работещите хора, на средната класа“, посочи президентът на САЩ. 

С плана всеки американец получи до 1400 долара, обезщетението за безработица се увеличи с 300 долара, данъчните кредити за деца бяха разширени, отделени бяха пари и за ваксинация. 

В края на годината е факт и мащабният закон за инфраструктурата за над 1 трилион долара, обещан още в предизборната кампания. 550 милиона долара отиват за транспорт, интернет връзки, 110 милиона долара за пътища, мостове и големи проекти, 66 милиона за жп транспорт, 39 милиона за обществен транспорт, 55 милиона за водоснабдителната система. 

„Това е инвестиция, която се прави веднъж за едно поколение - нещо невиждано и неправено от построяването на междущатската система от магистрали и от началото на космическата надпревара преди десетилетия. В действителност това е най-голямата инвестиция в американски работни места от Втората световна война, ще бъдат създадени добре платени работни места, които ще направят икономиката ни по-конкуретноспособна в цял свят и ще ни осигури победа в глобалното съревнование с Китай. Планът е голям, да, дързък е, да, и можем да го реализираме!“ 

Американският президент Джо Байдън по време на срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел, 15 юни 2021 г.

И въпреки това рейтингът на Джо Байдън се срива - близо 51% от американците не го одобряват

Но парите за инфраструктура още не са се влели в американската икономика и в джоба на хората, културните войни за ковид и пандемията продължават, икономическото възстановяване се бави, макар безработицата да е най-ниската от десетилетия.

Кой можеше в началото на годината да предположи, че Ковид-19 ще продължава да върлува, че ще има рекордна инфлация, че цените на бензина и храните ще хвърчат нагоре, а във външната политика - че Афганистан ще остане голямото черно петно през първата година на Джо Байдън? Още през април, след оценка на подписаното от Тръмп през 2020-та мирно споразумение между Съединените щати и талибаните, Байдън отбеляза: 

„Аз съм четвъртият президент, под чието командване американски военни са в Афганистан. Двама републиканци, двама демократи - няма да прехвърля тази отговорност на пети президент. След като се консултирах със съюзниците и партньорите ни, с военното командване и разузнаване, с нашите дипломати и експерти, с Конгреса и с вицепрезидента, както и с г-н Гани и много други по цял свят, реших, че е време да се сложи край на най-дългата ни война. Време е американските войници да се върнат у дома.“ 

Съединените щати оставят 7 хиляди американски военни да съблюдават изтеглянето. Летището в Кабул и сцените там стават символ на мащабния провал - отчаяни афганистанци дни наред стоят в очакване на самолет, който да ги спаси от талибанския режим, във военен американски самолет са натъпкани като сардини множество хора, чиято единствена мисъл е да избягат. Евакуирани са над 120 000 души, а последният американски военен самолет напуска Кабул в 11.59 на 30 август. И до ден днешен Джо Байдън защитава решението си за Афганистан. 

Летището в КабулПровалите на Съединените щати в най-дългата американска война - така и не победиха талибаните, така и не изградиха афганистанска армия, макар че са похарчени 83 милиарда долара, не изпълниха обещанието и за правителство, което да не е добра почва за екстремистите в страната. 

Америка се върна - това е външнополитическата мантра на Джо Байдън, човек с десетилетия опит в тази сфера. С идването му на власт светът очакваше предсказуеми и стабилни отношения със Съединените щати, край на външнополитическите послания в Туитър, търговският интерес да бъде заменен от дипломация, а в центъра на външната политика да са демокрацията и ценностите. И в тази посока бяха направени стъпки - Вашингтон се върна към Парижкото климатично споразумение и Световната здравна организация, възобновяват се преговорите с Иран, бори се с данъчните убежища по света и, да, имаше среща на върха за демокрацията. 

„Демокрацията не става случайно, трябва да бъде подновявана с всяко поколение - и това е спешен проблем, защото данните показват, че вървим в грешна посока. Доклад на Фрийдъм Хаус посочва, че 2020-а е 15-ата поредна година на отстъпление от свободите в световен мащаб.  Тези тенденции са засилени от глобални предизвикателства, които са по-сложни от всякога. Нужни са общи усилия, за да решим този проблем.“ 

Но в списъка на поканените 111 държави - 29 са определяни като „частично свободни“ в докладите на Фрийдъм Хаус - Колумбия, Индонезия, Кения. Израел не можеше да е единствената държава от Близкия изток и беше поканен несвободния Ирак. В Европа пък се питат защо нелибералната Полша е на срещата на върха, а Унгария не, други питат защо Бразилия на Жаир Болсонаро участва, но не и Турция, която е съюзник в НАТО. Демокрацията се измерва с това дали може да убеди другите да правят това, което искаш, но доброволно, а дали срещата на върха, провела се само преди седмица ще донесе резултат - ще покаже само времето. Погледът на Байдън, както и на двамата му последни предшественици е насочен към Китай. 

„Струва ми се, че трябва да установим общи граници, за да сме ясни и честни къде имаме несъгласия и къде имаме пресечни точки, особено по глобални въпроси като климатичните промени. “ 

Думи на Байдън по време на видеоконферентна среща с китайския президент Си Дзинпин. Пекин и Вашингтон изненадаха света със съвместна декларация за прилагане на Парижкото климатично споразумение по време на срещата в Глазгоу. Историческата продажба на американски газ на Китай през октомври намали напрежението в търговията и в Южнокитайско море, но заплахата от китайска военна намеса остава. Съединените щати решиха и да бойкотират Зимните Олимпийски игри в Пекин. 

В Европа посрещнаха Байдън като приятел в началото на годината, но в края й той успя да разгневи Франция с военното споразумение с Великобритания и Австралия АУКУС. Но през октомври отмени митата за алуминий и стомана. Байдън обещаваше промяна в отношенията с Русия.

Не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предсказуеми отношения. Нашите две нации имат огромна отговорност и сред тях е да гарантират стратегическата стабилност и да прилагат споразуменията за контрол на въоръжаването", декларира Байдън след разговорите с Путин в Женева. 

„Западът твърди, че руската външна политика е непредсказуема. Нека да ви отговоря подобаващо - излизането на Съединените щати от Договора за ограничение на системите за противоракетна отбрана през 2002 - напълно непредсказуемо. Защо им беше нужно да го правят и да разрушават основата на международната стабилност в сферата на стратегическата безопасност? След това излизането от Договора за ограничаване на ракетите със среден обсег през 2019-та година - кое му е стабилното на това? Излязоха и от Договора "Открито небе" Кое му е стабилното? Почти нищо не остана. И вие казвате, че ние сме непредсказуеми", коментира Владимир Путин. 

Владимир Путин

Отговорът на Путин не показва промяна в руската позиция. Втората им среща, този път чрез видеовръзка, се провежда в ключов момент на масивно натрупване на хиляди руски военнослужещи в близост да границата с Украйна. В навечерието на срещата Байдън - Путин Русия поиска да бъдат оттеглени обещанията към Украйна и Грузия един ден да влязат в НАТО. Какво точно са се договорили Путин и Байдън, вероятно ще разберем през следващите месеци.

„Скучният президент“ - безброй са статиите с това заглавие по адрес на Джо Байдън. Но нека да ви припомня кой не беше скучен - Тръмп, и той вече обяви ясно, още през юни, че очаква изборите през 2024-та. 

„Ще положим основите, така че републиканците отново да си върнат великия щат Северна Каролина и годината, която очаквам с нетърпение е 2024-та. Тогава ще получим гласове, каквито никога досега не сте виждали.“ 

Републиканците може и да възкръснат от пепелта, както го направиха на изборите за губернатор в щата Вирджиния. Америка влиза в изборна година - през ноември американците ще дадат своя вот за Конгрес. В първата си година Джо Байдън едва започна битката за душата на Америка, нацията остава разделена.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30