Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Сериозни последици ще има при ново нарушаване на териториалната цялост на Украйна

Роберт Хабек и Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяко "ново нарушаване на териториалната цялост на Украйна" ще има сериозни последици, включително за готовия, но все още неработещ газопровод "Северен поток 2".

За това предупреди германският министър на икономиката Роберт Хабек. Пред вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Хабек призна, че прокарването на новия руски газопровод е било "грешка" "от геополитическа гледна точка".

Експортът на руски природен газ по един от основните действащи газопроводи за Европа спадна драстично днес, съобщава агенция Ройтерс.

Обемът на доставките по "Ямал-Европа" през пункта Малнов на полско-германската граница бе 10 пъти по-малък днес в сравнение с четвъртък.

Интерфакс съобщава, че доставчикът "Газпром" е резервирал за днес едва 6% от наличния капацитет. Не се съобщават причините за това решение на руската компания.

Освен през Беларус и Полша, Русия доставя природен газ за Европа през Украйна и директно за Германия по газопровода "Северен поток".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България". 125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко. За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4..

публикувано на 25.09.24 в 15:03

На пазара "Краснодар" в Бургас няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците "Дебелт", "Любен Каравелов", "Цар Калоян" и "Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът - имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 14:39

Акция по линия на Европрокуратурата в Симитли

Акция се провежда в Симитли, научи БНР. Според източници от службите операцията е по линия на Европрокуратурата. В нея участват екипи на ГДБОП. В рамките на акцията се претърсват различни адреси в града. Акцията е свързана с европроект. Няма информация дали има задържани. Подробности се очакват на по-късен етап. 

публикувано на 25.09.24 в 14:21

Автоинструктори протестират срещу новите правила за придобиване на шофьорски книжки

Автоинструктори протестират в София срещу предлагани от транспортното министерство нови правила за придобиване на шофьорски книжки и дигитализирането на системата. Протестиращите не са съгласни с възможността за четири явявания на изпит в рамките на шест месеца, ако кандидатът не успее от първия път, както с пълната дигитализация на документите за..

публикувано на 25.09.24 в 14:18

Пеевски: Доган и хората около него вече не са част от ДПС

Ахмед Доган и хората около него вече не са част от ДПС. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод внесеното в Софийския градски съд искане за отписването му като председател на партията на база на решение на Централното оперативно бюро на партията от 27 август: "Няма никакво значение какво внасят тези отцепници! Те вече не..

публикувано на 25.09.24 в 14:05
Община Благоевград

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание.  До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали..

публикувано на 25.09.24 в 13:47
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Водещото не е мястото в листата, а какво си свършил

Водещото не е мястото в листата, а това какво си свършил , заяви пред БНР Божидар Божанов от ПП-ДБ. " Дали някой е водач на листа или не, не е от чак толкова голямо значение . Нашите кандидати са силни в своите райони. В софийските листи – много от знаковите лица са именно там, макар и не водачи", коментира той. От ПП-ДБ обявиха..

публикувано на 25.09.24 в 13:42