Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Петров: Системата за опазване на недвижимото културно наследство е в колапс

арх. Петър Петров
Снимка: БГНЕС

"Във време на съкращения да се увеличава щата на един институт е трудна задача. Слабостите, констатирани в работата на Националния институт за недвижимо културно наследство, са описани в множество доклади, виждат се и от всички. Към настоящи момент системата за опазване на недвижимото културно наследство е в колапс. Ако искаме да опазим това наследство, трябва да реагираме незабавно". 

Това каза пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, който предложи нова структура към Института. 

"Националното богатство не подлежи на коментар и не зависи от политическата система. То е над политическите интереси и програми". 

В предаването "Хоризонт до обед" арх. Петров посочи, че при внимателен анализ е изчислено, че минималната бройка, която е необходима, е 140 души

"По-голямата част от тях е предвидено да се занимава със специфична дейност - актуализация на списъка и на режимите на опазване на недвижимото културно наследство, което е законовата рамка, на базата на която се издават съгласувателни становища и се допуска съответната инвестиционна намеса. 18 000 недвижими културни ценности нямат такива режими, а това създава предпоставка за субективни решения. При липса на режими една сграда, една територия, един обект не могат да бъдат защитени. Решението е просто, но изисква време, ресурс и финанси". 

Институтът е пренебрегван от години. На 50-ина експерти е възложена грижата за 40 000 паметника на културата заедно с хиляди преписки, справки, задания, съгласуване и становища за проекти, доклади и планове годишно за цялата страна. Изучаването и оценката на един обект отнема между 1 и 4 седмици. Определянето на статута на всичките 18 хиляди е възможно, ако 180 архитекти работят без прекъсване в продължение на 5 г. и не се занимават с нищо друго. В новата структура са предвидени 45 експерти, чиято мисия е да се погрижат първо за най-застрашените, с подкрепата на допълнително привлечени външни специалисти, познаващи местната специфика. НИНКН има намерение да започне специализирани обучения за архитекти и обучение за собственици и инвеститори, за да намалеят проектите в пълно противоречие с правилата за опазване на културното наследство.

Интервюто с арх. Петър Петров можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове, включително в Лондон. А до края на годината трябва да бъдат проведени общи избори. Анкетите не предвещават..

публикувано на 11.05.24 в 11:45

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ. Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал Вчера в 4 часа сутринта в..

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Европейският парламент

Проф. Даниел Равентос: На евроизборите подкрепата за крайната десница ще нарасне

Социалните неравенства в света тревожно се увеличават и в резултат на това на европейските избори през юни крайната десница ще увеличи политическото си влияние.  Такава е прогнозата на професор доктор Даниел Равентос, икономист и социолог, преподавател в Университета на Барселона.  Той е автор на множество книги и научни статии, един от..

публикувано на 11.05.24 в 11:35
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Северна Македония тръгва към югославското си минало . Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония.  "Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е..

публикувано на 11.05.24 в 11:26
Палестинци напускат Рафах с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия,11 май 2024 г.

Израел нареди нови евакуации в Рафах

Израел нареди нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на Ивицата Газа, докато се подготвя да разшири офанзивата си, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Хората трябва да се насочат към "разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси", съобщи в X говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс. Сраженията в Газа се..

публикувано на 11.05.24 в 11:25