Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газови асоциации: Пропан-бутанът, метанът и газът за отопление може да поскъпнат драстично

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Българската петролна и газова асоциация и Българската асоциация "Природен газ" предупредиха, че пропан-бутанът, метанът и газът за отопление могат да поскъпнат драстично, ако бъде прието предложението на Европейската комисия за скок на акцизите за тези горива.

От двете асоциации посочват, че метанът от 2,50 лева на килограм може да поскъпне с около 80 стотинки, а пропан-бутанът - да се оскъпи от 1 лев и 40 стотинки с още 20 стотинки за литър.

Предвижда се въвеждане на нова минимална ставка за природния газ като гориво за отопление за битови нужди в размер от 1,20 до 1,80 лева за гигаджаул.

Според двете асоциации това ще допринесе за увеличаване на инфлацията, намаляване на конкурентността на икономиката и на потреблението.

Затова според тях е необходимо изготвяне на национална позиция, свързана с промените в облагането на енергийните продукти и произтичащите от това социално-икономически ефекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

" Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно . Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка".  Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. В Медицинския университет в..

публикувано на 13.05.24 в 07:50