Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Антикорупционната комисия не би следвало да се занимава с разследвания

Снимка: БГНЕС

"Новата Антикорупционна комисия трябва да претърпи промени в посока да има един орган, който да се занимава с конфликта на интереси и корупцията, а друг орган - с отнемането на незаконно придобитото имущество", коментира в "Преди всички" адвокат Александър Кашъмов във връзка с бъдещето на новата антикорупционната комисия, която до три месеца би трябвало да има нов състав.

"Тези власти трябва да бъдат разделени като правомощия", смята още Кашъмов.

Антикорупционнта комисия не би следвало да се занимава с разследвания, това е работа на полицията и прокуратурата, така е и в демократичните държави, така е и по нашата Конституция, заяви още адвокат Кашъмов.

По думите му у нас има достатъчно данни за това какво досега е свършила комисията, но лиспсва качествен анализ и изводи за нейната работа.

"Това може самата комисия да го направи, за да се очертаят тенденциите. Аз не казвам, че тази комисия не е свършила нищо.

Но и обществото трябва да знае какво е станало досега, да има прозрачност, а не да се започва с нови комиисии, без да се има предвид направеното преди това", счита Кашъмов.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори етап на руско-беларуското учение с тактически ядрени оръжия

Руски и беларуски войски са започнали втория етап на учение с тактическо ядрено оръжие, обяви министерството на отбраната в Москва. Учението в Южния военен окръг на Русия (до източните граници на Украйна) бе разпоредено миналия месец от президента Владимир Путин в отговор на заплашителни - според него - изявления на западни политици. Подкрепата на..

публикувано на 11.06.24 в 17:53
Снимката е илюстративна, архив

Пътнически влак е дерайлирал край Копривщица, няма пострадали

Влакова композиция - локомотив с два пътнически вагона, е дерайлирала в района на Копривщица. В композицията от Карлово за Мирково са пътували 8 души.  От  БДЖ съобщават, че при инцидента няма пострадали. Движението на влакове в този участък е временно спряно до вдигането на локомотива и вагоните. За пътниците от всички преминаващи..

публикувано на 11.06.24 в 17:29

Спешен ремонт на асфалтовата настилка на Дунав мост

Трудности при преминаването на Дунав мост ще има от днес до събота включително поради неотложни ремонти на асфалтовата настилка на съоръжението. Това се случва само месец преди да започне цялостният ремонт на българския участък от моста, когато преминаването ще се извършва по специален ред. Ремонтът започна тази сутрин в посока Гюргево и се..

публикувано на 11.06.24 в 17:26

Повдигнаха обвинение на полицая, прострелял младеж в Плевен

Прокуратурата в Плевен повдигна обвинение на полицая, който простреля 19-годишен младеж.  Служителят е отстранен от работа и е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лева. По наблюдаваното от Районна прокуратура досъдебно производство на 7 юни е предявено постановление за привличане в качеството на обвиняем на полицая,..

публикувано на 11.06.24 в 17:18
доц.Милен Любенов

Милен Любенов: Вероятно ГЕРБ с ДПС и ИТН ще направят кабинет, но не с премиер Борисов

" Вероятно ще имаме редовен кабинет, съставен от ГЕРБ, ДПС и ИТН , защото друга комбинация в рамките на 50-ото Народно събрание ми се струва невъзможна. Не мисля, че Бойко Борисов би предприел крачката да е кандидатът за премиер , особено при тези резултати на ГЕРБ - като брой гласове, които са със 130-140 хиляди по-малко от последните парламентарни..

публикувано на 11.06.24 в 17:06
Снимката е илюстративна

Дадоха 7 дни срок за премахване на предизборните плакати в Дупница

Общината в Дупница даде 7-дневен срок на политическите парии и коалиции да премахнат предизборните си плакати и агитационни материали. Ако не го направят, ще има санкции, каза за БНР кметът на града Първан Дангов.  Градът буквално е осеян с шарени фотоси и послания от плакати за вота на 9 юни.  Лепенето на плакати в Дупница беше масирано,..

публикувано на 11.06.24 в 17:00
Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров (вляво) и на Турция Хакан Фидан - Нижни Новгород, 11 юни 2024

Външните министри на Турция и Русия са обсъдили икономически въпроси

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е повдигнал "важни за Турция икономически въпроси" пред руския си колега Сергей Лавров в руския град Нижни Новгород в кулоарите на срещата на първите дипломати на страните от групата БРИКС, към която югоизточната ни съседка обмисля дали да се присъедини.  Двамата дипломати са обсъдили също и войната в..

публикувано на 11.06.24 в 16:36