Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от бързо напълняване след коледните пости

Снимка: Ани Петрова

Хората склонни към напълняване и тези, които са спазвали коледния пост, трябва да внимават най-много с разнообразната храна на празничната трапеза, предупреждават диетолози. Как да се предпазим от бързите килограми

Хората, които имат склонност към напълняване трябва да внимават с храните и напитките на празничната трапеза, предупреждава ендокринологът д-р Райна Стоянова от столичната Университетска болница „Царица Йоана“.

„Това са хора, които знаят, че лесно качват килограми, които знаят, че по принцип лекарите им препоръчват да се въздържат от определен тип храни и напитки. Те не бива да се отпускат по време на празниците, това важи за всички, но най-вече за този тип хора“.

Внимателни трябва да са и всички останали, които не искат да качат бързи килограми покрай празниците. Захранването след дългия Коледен пост също не е за пренебрегване:

„Трябва да става наистина постепенно и внимателно. Трябва да се въвеждат отделните животински хранителни групи един след друг в различните дни, не да се нахвърляме на храната на Коледа наведнъж - да въведем първо млечните продукти, яйцата и чак след това месото и месните продукти“.

За Коледа и Нова година Таня е дошла на гости при децата си в София. Тя разказва, че от години опитва да се храни балансирано.

„Килограмите след това рефлектират върху здравето на човека и затова той трябва да регулира храненето с разтоварването“.

Така наречените бързи килограми, са свързани най-вече с натрупване на мазнини в корема и талията. Това обаче може да доведе до омазняване на вътрешни органи, предупреждава ендокринологът д-р Стоянова

„Черният дроб, може да се развие така наречената стеатозна болест при напълняване и особено омазняване на черния дроб и може да се стигне до възпаление“.

Георги Райнов също залага на недотам обилната трапеза.

„На 25 декември сигурно ще дояждаме това от вечерта, предимно постни яденета. Вече съм на възраст, когато не наблягаме много на мръвките. Предпочитам риба“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на най-висококачественото маслиново масло от над 20 страни, известни дегустатори и готвачи. Международната среща..

публикувано на 17.06.24 в 08:09

Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на президентството. Форумът ще бъде открит с международната конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната". Във форума ще се включат президентите на националните комитети на страните,..

публикувано на 17.06.24 в 08:03

Промени в разписанието на БДЖ

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 07:52

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване. 49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали..

публикувано на 17.06.24 в 07:43

Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той ще обсъди с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в сфери от взаимен интерес. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в..

публикувано на 17.06.24 в 07:42
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан

Израелската армия предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и..

публикувано на 17.06.24 в 07:38
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните открива Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе днес, 17 юни, в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във форума ще..

публикувано на 17.06.24 в 07:20