Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът в Атина сложи таван на цената на PCR, Опозицията: Подигравка за гърците

В Гърция днес бяха регистрирани 50 126 Covid заразени за едно денонощие

| обновено на 04.01.22 в 20:35
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Гърция настоя за предсрочни избори, като обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19.

Кабинетът не може да се справи с пандемията и е токсичен за страната, заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас, отправяйки искането за предсрочен вот.

То беше провокирано от фиксираното от държавата намаление на цената на PCR тестовете за Covid-19в частните лаборатории в Гърция.

До 47 евро се определя най-високата допустима цена на PCR в частна лаборатория, реши министерството на развитието в Атина. От тази сума 35 евро е цената на теста и 12 евро са за вземане на пробата. Разпореждането влиза в сила от утре.

От централата на опозиционната партия Сириза определиха намалението на цената като "подигравка за гърците" и отново обвиниха правителството, че не разбира реалната обстановка в страната.

В изявлението на Сириза се посочва, че правителството е оставило без контрол 2 години частните лаборатории да извършват "грабеж" от обикновените граждани, които сега са подложени и на „цунами“ от високи цени на стоки от първа необходимост.

За безплатни тестове за всички се обявиха всички опозиционни партии.

От лекарския съюз в Гърция също са „за“ безплатни тестове, а като цел изтъкват – за да се определи размерът на пандемията.

Същевременно в Гърция беше отчетен рекорд на Covid заразените - за последните 24 часа те са над 50 000. Предишният рекорд от 31 декември бе 40 000 заразени.

Алексис Ципрас говори в парламента/Снимка: ЕРА/БГНЕС
В Гърция днес бяха регистрирани 50 126 Covid заразени за едно денонощие. Данните от последните дни показват, че в районите до българската граница положителните проби са по-малко.

Covid Омикрон удари и фирмите с малък брой работници. Част от тях затварят временно поради липса на служители.

Районите с най-висок брой на заразените днес са Атика, Солун, Лариса и остров Корфу. Засега в Северна Гърция, с изключение на Солун, броят на заразените е много по-нисък от средния за страната.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис на извънреден брифинг съобщи, че училищата отварят присъствено в понеделник. Променя се здравния протокол поради активност на Омикрон.

Всички ученици ще се тестват по три пъти на седмица, както и ваксинираните преподаватели.

Учителите без ваксинация трябва да се тестват пет пъти на седмица, като разходите се заплащат от тях.

Известни медици в Гърция коментираха, че присъствено обучение в дните на пик на пандемията е голям риск за всички, като професор Йоргос Павлакис каза, че това е най-сигурният начин да се заразят децата, а след това и техните семейства. Родители коментират в социалните мрежа, че няма да изпратят децата си на училище поне до края на месеца, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на обсъждането в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на преназначаването му като..

публикувано на 13.05.24 в 12:58
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов (вляво) и говорителят на прокуратурата в старата столица Тотко Тотев

Освободиха от ареста собственика на пистолета, с който беше простреляно дете в Арбанаси

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто боен пистолет вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста, без да му е повдигнато обвинение.  Това потвърди за БНР районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Шофьор оцеля, след като падна с колата си в 40-метрова пропаст между Златоград и Мадан

Шофьор оцеля, след като пропадна с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград - Мадан. Инцидентът е станал в петък следобед, съобщиха днес от полицията в Смолян. 45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек автомобил с несъобразена скорост, като на десен завой изхвърчал от пътното платно. Водачът е в..

публикувано на 13.05.24 в 12:50