Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еднорози“ и „декарози“ в бизнес пейзажа на Израел

Снимка: Pixabay

Близо 10 години Израел минаваше за люлка на иновативните компании.

Изведнъж се оказа, че все по-малко от еврейските стартъпи се опитват да впечатлят големите световни фирми, за да ги купят, а на самите тях им „поникват криле“ и... се превръщат в „еднорози“.

Много фирми по време пандемията фалираха или са обречени на съществуване на ръба.

Иновационният сектор обаче е създаден да оцелява в силно конкурентна среда и да използва всяка криза на пазарите, за да се развива.

По време на карантината в Израел много от стартъпите започваха самостоятелно развитие, съобразявайки се с нуждите на икономиката и съвсем не бързаха да продават идеите си на големи корпорации, особено на безценица - за няколкостотин милиона долара.

Икономическият анализатор Орен Тал ни връща назад във времето:

Когато Айлин Лий през 2013 г въведе термина „еднорог“, в света имаше само тридесет и девет компании, които се считаха за такива: частни  стартиращи фирми, оценени за над 1 милиард долара. През 2021 г. израелските стартъпи, отговарящи на това условие, бяха 30, а за една година се удвоиха. В света се въведе се и терминът „декарог“ - за иновационни компании, достигнали 10 милиарда и повече. И от тях в Израел има няколко.“

Заради ограниченията, свързани с коронавируса, се е проявила нуждата от обслужване на хора в принудителна изолация или работещи дистанционно.

„Затварянето принуди компаниите да преминат към работа от вкъщи, което незабавно увеличи търсенето на облачни услуги и свързан софтуер, който позволява работа от дома и евтино и просто съхранение на данни. Преминаването към облачна и дистанционна работа увеличи атаките срещу корпоративни сървъри. Не само „обикновените“, цифрови хакери бяха привлечени от подобно струпване на данни. Дори традиционните крадци преминаха през дигитална трансформация и се специализираха в искания за откуп за похитена информация.

Разпространението на атаките доведе до рязко нарастване на търсенето на сайвър стартъпите. Затварянето на хората вкъщи доведе до повишаване на нуждата от онлайн търговия, дигитално посредничество за покупко-продажби на домове, коли, предлагане на дизайнерски услуги и др. И тук отново беше нужно решение. Намериха го иновационните фирми. Хората се нуждаеха и от медии, и от развлечения без необходимост от скъпо студийно оборудване. Това също им бе доставяно.“

„Потребителите изпитват умора от приложенията - просто погледнете броя на приложенията на телефона си, за да разберете защо. Новото е преминаване към приложения, които действат като магазини на едно гише. И не на последно място са онези „еднорози“, които се насочиха към медицинска техника, към дистанционно прилагане на медицински услуги, към максимално компютъризиране на труда на медиците, които не достигат. Може би най-важната им област са финансите.“

„Недостигът на специалисти е един от големите ни проблеми. „Еднорозите“ се развиват бурно и са им нужни още и още подготвени инженери, програмисти, икономисти и професионалисти от други направления. При това не само супер талантливи, които да поемат високите постове, а и редови. Държавата тепърва започна да подготвя нужните ни работници, но те биха дошли при нас след 7-8 години, а на нас те ни трябват още днес. Готови сме да се включим със средства и специалисти в тази подготовка“, пояснява ръководителят на една от разрастващите се фирми Арик Брод.

„Освен деца, се надяваме да привлечем млади хора измежду арабите и религиозните евреи, сред жените и малцинствата. Но това е в близкото бъдеще, а на нас ни трябват специалисти още днес. Държавата не ни съдейства в издаването на работни визи за подготвени хора от други държави. За селското стопанство, строителството и социалните грижи за възрастни хора има разработени механизми за привличане на недостигащата работна ръка с работници от чужбина, а за нас не може“, подчертава Брод.

Така стигат до решение – клонове в други държави.

„Например в Дубай за половин час ни разрешиха да създадем филиал и да поканим 200 специалисти. Повечето са от Източна Европа. Те биха били по-скоро съгласни да работят в Израел, който е по-близо до домовете им, а и климатът е по-добър, но не срещаме разбиране от властите. Така част от данъците ни ще обогатяват други страни. Освен това става въпрос за високо платени специалисти, които харчат достатъчно, за да подпомогнат развитието на обслужващата сфера.“

„Едно от направленията на развитието ни е подпомагане на бизнесите, които загиват или са в тежка криза в резултат на пандемията. Част от „декарозите“ изкупват такива бизнеси и те стават част от тяхната система. Други, като нас, просто ги подпомагаме. Не е филантропия. Вярваме че ще се върнем към нормалността, когато отново ще са печеливши авио- и останалите видове транспорт, туризма, културата, науката, спортът и др. Тогава те ще се нуждаят от нашите услуги. Важното е да им подадем ръка сега, за да оживеят.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54