Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Казахстан поиска помощ от Русия за овладяване на безредиците в страната

| обновено на 06.01.22 в 05:11
Протестиращи нахлуха в офиса на кмета в Алмати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност за справяне с безредиците в страната.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касъм-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията ще започне в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алмати, Казахстан - 5 януари 2022 г.

В Казахстан протестиращите са установили контрол над летището в Алмати

Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията.  Вече в цялата страна е въведено извънредно положение, съобщава БГНЕС, като цитира „Мир-24“. Демонстрантите подпалиха..

обновено на 05.01.22 в 21:25
Алмати, Казахстан, 5 януари 2022 г.

Убити полицаи, подпалени сгради, разбити оръжейни складове в Казахстан

Продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията. Служители на правоохранителните органи са били убити при сблъсъците в Казахстан, съобщи президентът на републиката в обръщение към..

обновено на 05.01.22 в 16:07

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Казахстан

Полицията използва сълзотворен газ, за да спре нови протести тази сутрин в казахстанския град Алмати, предаде Ройтерс. Силите са сигурност са се опитали да разпръснат шествие към центъра на града. Демонстранти, въоръжени с бухалки и метални..

обновено на 05.01.22 в 11:48
Алмати, 5 януари 2022 г.

Оставка на правителството на Казахстан след протести заради цените на горивата

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта местно време в най-големия град на страната Алмати и в Мангистауска област. Комендантският час ще е в сила за периода на въведеното по-рано..

обновено на 05.01.22 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню..

публикувано на 27.09.24 в 19:31
Виза Недялкова

Виза Недялкова: Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания

Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания, като политически пиар. Много добри журналисти минаха към различни партии да създават образа на техните началници, също и в рекламата.  На мен не ми е много приятно да говоря против колегите,..

публикувано на 27.09.24 в 19:31

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с..

публикувано на 27.09.24 в 19:04
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55