Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 часа продължиха руско-американските преговори в Женева

Уенди Шърман и Сергей Рябков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем часа продължиха руско-американските преговори в Женева по поисканите от Москва гаранции за сигурност. Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. 
Очаква се брифинг на заместник-министър Сергей Рябков. Поне на думи, позицията на руската страна изглежда доста безкомпромисна. Преди началото на преговорите в Женева за Агенция "Новости" Рябков заяви:

"Отиваме не с протегната ръка, а с ясно формулирана задача, която трябва да се реши при условията, които ние обозначихме".

Основното искане на Русия е да получи юридически гаранции, които изключват по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток, включително приемане на Украйна и Грузия, както и разполагане на настъпателни оръжия в близост до руските граници. Ако се съди по тона на Рябков, то изглежда, че руската страна не възнамерява да прави компромиси с тези си искания.
Съединените щати са готови да обсъждат мащаба на военните учения в Източна Европа, но не и числеността на войските в региона. Това стана ясно от думите на американския държавен секретар Антъни Блинкън преди началото на преговорите в Женева. Той посочи, че трудно може да се очаква реален напредък, докато трае напрежението по украинската граница.

А френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от преговорите за сигурността на Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Eдин от обвиняемите за контрабандната афера в Агенция "Митници" излиза от ареста

Eдин от обвиняемите за контрабандната афера в Агенция "Митници" излиза от ареста. Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на хасковския бизнесмен Марин Маринов на "домашен арест", но той ще остане под стража до окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд. Маринов, синът му Стефан, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев,..

публикувано на 20.06.24 в 19:02

Владимир Илиев: Има дискусия доколко архаизмите в литературата ни са достъпни за учениците

Има дискусия доколко архаизмите в българската литература са достъпни за учениците .  Това каза пред БНР Владимир Илиев, учител по Български език и литература в 131 СУ "К. А. Тимирязев", и коментира: "С всяка година този език става все по-труден за обясняване и за разбиране. Но той е важен. Езикът на "Една българка", на "До Чикаго и назад", на "Бай..

публикувано на 20.06.24 в 18:35
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

"Хизбулла" заплаши с удари по земя, въздух и море Израел и Кипър

Ден без публични заплахи с опустошителна война между Израел и "Хизбулла". Словесните атаки между Тел Авив и ливанската шиитска групировка - най-добре въоръжената част от подкрепяната от Иран т.нар. "ос на съпротивата" - заглъхнаха, след като вчера главатарят на "Хизбулла" заплаши с удари по земя, въздух и море Израел, но също и Кипър: "Ако на Ливан бъде..

публикувано на 20.06.24 в 18:24
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх

Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил.  В пълен състав от 14 митрополити се проведе заседанието на Светия синод. На влизане американският митрополит Йосиф обори информацията, че той..

публикувано на 20.06.24 в 18:14
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50

Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

"Интересно е какво е в главата на Слави Трифонов . Дали, че в момента си качва цената, казвайки, че ИТН ще подкрепи Рая Назарян, но няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, или отново демонстрира онази бездна от политическо невежество, което видяхме, когато се опита да направи сам правителство, и наистина смята, че е задължително при него да отиде..

публикувано на 20.06.24 в 17:36
Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията

Премиерът на Франция обеща финансови и други облекчения в навечерието на изборите

Френският премиер Габриел Атал обеща редица финансови облекчения за французите, ако гласуват за досегашното президентско мнозинство на извънредните парламентарни избори от края на юни. Засега фаворит остава крайната десница. Във Франция официално започна предизборната кампания "Президентът на Републиката ме назначи, искам французите да..

публикувано на 20.06.24 в 17:30