Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Бюше: Неравенството и по отношение на достъпа до ваксини продължава

Ако богатите плащат по-високи данъци, най-бедните ще имат по-голям шанс за оцеляване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило през пандемията, сочи годишният доклад на неправителствената организация „Оксфам“, който тази година е озаглавен „Неравенството убива“.

По традиция докладът се представя в рамките на Световния икономически форум в Давос, макар и събитието тази година да се провежда онлайн заради пандемията. Ден след излизането на доклада, 100 милионери изпратиха писмо с настояване за облагане на най-богатите и признание, че ако самите те плащат по-високи данъци, най-бедните ще имат по-голям шанс за оцеляване.

В интервю за „Събота 150“ изпълнителният директор на „Оксфам“ Габриела Бюше за пореден път настоя за по-сериозни налози не само върху най-богатите хора, но и върху най-печелившите бизнеси, както и за ограничаването на възможностите за укриване и избягване на данъци. Според Бюше е необяснимо светът да стои безучастен към ниския процент на ваксинация на хората в най-бедните държави, защото това е сигурен фактор за продължаването на пандемията.

Бюше изрази надежда, че ще бъдат предприети мерки за справянето с последиците от пандемията и с дълбоките социално-икономически проблеми, които стоят пред света много преди появата на Ковид-19.

"Нашият доклад показва нарастването на неравенството. За първи път от поколение насам това се случва и между държавите, докато преди пандемията тенденцията бе обратната. През последните 14 години непрекъснато наблюдаваме как милиардерите трупат все повече и повече богатство. За изминалите две години обаче концентрацията на богатство на върха на пирамидата е по-голяма от всичките 14 години взети заедно. В същото време 99 процента от населението на Земята е обедняло заради пандемията. Всъщност, ситуацията е много по-лоша. Още 160 милиона души по света са изпаднали в бедност заради пандемията.
 
Именно затова озаглавихме доклада „Неравенството убива“, защото има решения, които можеха да бъдат взети, но не бяха. Най-очевидният пример е неравният достъп до ваксини. Много хора изгубиха живота си заради липса на достъп до ваксини в слабо развитите държави или държавите с ниски и много ниски доходи. Вероятността те да си отидат от този свят, ако бяха ваксинирани, е малка. Проучванията показват, че е два пъти по-малко вероятно човек да изгуби битката с Ковид-19, ако живее в богата и развита държава. Миналата година имаше изследване на списанието “The Economist”, според което липсата на ваксина може да се окаже много по-важен фактор за загуба на човешки живот заради коронавирус отколкото възрастта. Ние всички обаче знаем колко ключов фактор е възрастта в борбата срещу Ковид. Всичко това идва да покаже колко голямо е неравенството при достъпа до ваксини"", посочи Габриела Бюше.

ЕПА/БГНЕС

Достъпът до ваксини е като че ли най-яркият и страшен пример за огромното неравенство по света. Това явление обаче е резултат от дългогодишни проблеми, които пандемията влоши.

"Това е така. Например инвестициите в здравеопазването, което да бъде достъпно за всички, са изключително важни. Имаме примери като Тайланд и Коста Рика, държави със средни доходи. В Коста Рика например разходват за здравната система 1/12 спрямо сумата в Съединените щати на човек. Въпреки това само за десетилетие те успяха да постигнат универсална здравна система, която е достъпна за всички. В същото време там очакването за продължителност на живота е по-голямо спрямо това в Съединените щати. Примерът е изключително добър, защото илюстрира как инвестициите в здравната система са от полза на всички.  

Вярно е, че добрата здравна система е много важна предпоставка, защото ваксините сами по себе си не са достатъчни. В условията на пандемия обаче те наистина са решаващи. Обезпокоително е, че има държави с много нисък процент на ваксинирано население. Например в Африка говорим за 10 процента от хората на целия континент. Те имат завършен първи цикъл - тоест две ваксини. Твърде дълъг път остава да се извърви, за да се постигне задоволително ниво на ваксинация.  
 
Проблемът не е единствено в ниския темп на ваксинация и смъртта, която е можело да бъде предотвратена, ако хората бяха ваксинирани. Ударът върху икономиките на държавите заради продължителните ограничителни мерки и дори цялостно затваряне е много тежък. Ефектът от него отеква и в много други сфери на живота. Например, по време на локдаун в много държави наблюдаваме експоненциален ръст на домашното насилие над жени. В доклада си посочваме, че неравенството между мъжете и жените също, за съжаление, се оказва сериозен двигател за преждевременна смърт".

 
Наблюдавате ли задълбочаване на расовата или етническа дискриминация например, още по-влошения достъп до образование при определени групи или влошаване на други сериозни проблеми?   

"4,3 милиона души от афро-американски произход биха били живи сега, ако имаха същия достъп до ваксини, какъвто белите американци. Наблюдава се задълбочаване на дискриминацията по полов, расов, етнически, класов и друг признак. Огромна е разликата и между отделните държави.

Също така някои деца и млади хора останаха без достъп до образование. След толкова години, инвестирани в кампании, пандемията доведе до там, че те отново не могат да посещават училище. Това се отнася най-вече до момичетата, а това е ключово важно не само за тяхното собствено личностно развитие, но и за прогреса на родните им държави. Ефектът върху цялото общество е много лош", разаказа още пред БНР посочи Габриела Бюше.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

МВР започна специализирана операция срещу купуването на гласове в цялата страна. Това обяви вътрешният министър Атанас Илков. До момента има задържани двама души, образувани са три досъдебни производства и са подадени три сигнала в министерството за нарушаване на изборното законодателство.  Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха Национално..

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45