Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Александър Дунчев: Държавна агенция ще ограничи политическите схеми за кражби на горите

Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова

"Изваждането на Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите е процедура, която се прави регулярно. С коалиционното споразумение беше решено да бъде създадена независима държавна агенция към министър-председателя. Това е в отговор на обществен интерес горите да бъдат оценявани като изключително природно богатство и да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност, затова трябва управлението на горите да е независимо. Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси". 

Това каза пред БНР инж. Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" във връзка с все още бавещото се преструктуриране, договорено между коалиционните партньори. Инж. Дунчев ръководеше на Агенцията по горите по време на двата служебни кабинета на президента Румен Радев. 

По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, тоест, схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината. Това облагодетелства фирми с политически протекции... Кражбите в горите са в резултат на политически схеми". 

В предаването "Неделя 150" инж. Дунчев допълни: 

"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България". 

Според него шансът за реализиране на реформата е в това, че "обществото е осъзнало колко важни са горите". 

"Има огромна обществена и професионална подкрепа за държавна агенция. Не виждам коя партия би устояла на този обществен натиск. В Народното събрание имаме готови законопроекти... Имаме пълна подкрепа от министър-председателя за горската реформа". 

Интервюто с инж. Александър Дунчев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес...

публикувано на 11.06.24 в 15:47
Лидерът на Националния сбор на Франция Жозеп Бардела

Бардела обяви, че ако спечели изборите във Франция, ще предложи правителство на националното единство

Председателят на партията "Национален сбор", която спечели евровота във Франция - Жордан Бардела, заяви, че ако спечели и свиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни избори на 30 юни, ще предложи на други политически групи да работят съвместно в правителство на националното единство. В телевизионно интервю той беше катгоричен, че партията му е..

публикувано на 11.06.24 в 15:25

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11
Боян Балев

Боян Балев, БСП: Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат

Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали! Т ова каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.  Той съобщи, че Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат . Корнелия Нинова подава оставка Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Евробарометър: 34% от българите - съдебната ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34% от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31% - сравнително лошо. Сборът е 65% незадоволителни оценки,..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

"Хамас" е дала съгласие за плана за примирие

Радикалната палестинска организация "Хамас" е дала съгласието си за плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил висш представител на групировката пред агенция "Ройтерс". Израелските военни съобщиха, че са извършили насочени нападения в най-южния град Рафах, като са премахнали бойни клетки. Били са..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Диана Сивинова

Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време

Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време . Това обясни пред БНР политологът Диана Сивинова, след като партия "Величие" премина 4-процентната бариера за влизане в НС.  " Пропуснахме явлението "Величие", защото то се случваше само в социалните мрежи.  В този сегмент се наблюдават още играчи – партия МЕЧ, партия..

публикувано на 11.06.24 в 14:49