Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Димитров: Голямото ядро от критици на Нинова все още е в партията

Александър Димитров от УНСС
Снимка: Емил Николов

„Не смятам, че пред Крум Зарков стои същият казус, както пред Кирил Добрев. Няма настроения той да бъде изключван. Ако реши да напусне, това ще е друг въпрос.“ Това каза в интервю за БНР политологът Александър Димитров, преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Той коментира ситуацията в БСП след конгреса на партията, оставането на Корнелия Нинова на лидерския пост и появилите се предположения за създаването на нова лява партия.

Идеята за нов ляв проект не е нова. За момента в нашата политическа система се наложи тази практика, че няма да има друг съществен носител на лявото, освен БСП, посочи Димитров.

„Все още не виждам такъв политически субект. Има знакови лица от левицата, които излизат, за съжаление една от тях е на бившия председател Миков“, отбеляза политологът.

Голямото ядро от критици на Нинова все още е в партията, допълни той.

Машинното гласуване и дали ще е смесено с хартиени бюлетини остава технически въпрос. Хибридният вариант е по-удобен за по-голяма част от българите, не само за избирателите на БСП. Остават обаче по-важни въпроси – как да се обясни отливът на стотици хиляди симпатизанти, и то от ядрото на партията, смята Александър Димитров.

Според него на този етап левицата не може да подобри съществено резултата си на изборите за местна власт догодина, а на този вот ще се явят и два нови субекта – ИТН и ПП.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избирателите в Монтана са намалели с 1000 души

С 1000 по-малко са избирателите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано. Четири общини са поискали да имат подвижни секции Спрямо вота от април миналата година ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков Първоначално от избирателната комисия..

публикувано на 27.05.24 в 16:04

14 подвижни избирателни секции в София

В 14 подвижни избирателни секции ще гласуват хора с трайни увреждания на 9 юни в Столичната община, където многомандатните избирателни райони са три. За територията на 23-ти и 24-ти избирателни райони машините са по пет, а в 25-ти МИР - четири.  За районните администрации, в които няма образувана подвижна избирателна секция, но има подадени заявления до..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Повдигнаха обвинение на турски шофьор, предизвикал катастрофа в Прохода на Републиката

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на турския шофьор на камион, който предизвика катастрофата с двама мотористи в Прохода на Републиката на 24 май. При инцидента на място загина единият от мотоциклетистите. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража...

публикувано на 27.05.24 в 15:47
Борислав Зюмбюлев

Почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев

На 55-годишна възраст внезапно почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Това съобщават колегите му в изданието. Бил е репортер, а после и главен редактор на в. "168 часа", зам.-главен редактор на в. "Сега", а от 2012 г. - главен редактор на "24 часа". Поклон пред паметта му!

публикувано на 27.05.24 в 15:41

Израел твърди, че е елиминирал висши активисти на "Хамас"

Най-малко 45 палестинци, сред които поне 23 жени, деца и възрастни хора, са загинали при израелска атака срещу лагер за разселени лица от южния град Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа. Израел твърди, че са били нанесени прецизни въздушни удари и са елиминирани двама висши активисти на "Хамас"...

публикувано на 27.05.24 в 15:24
Градският прокурор на София Илияна Кирилова

Експерти и магистрати обсъдиха с близки на загинали в катастрофи законодателни промени

Законодателни и организационни промени, които да ограничат войната по пътищата, бяха обсъдени на поредна среща между роднини на загинали в катастрофи, експерти и магистрати. Тя беше по инициатива на Софийската градска прокуратура, а участниците в нея заявиха готовност до есента да предложат конкретни мерки на вниманието на депутатите от 50-ото Народно..

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Новият сливенски митрополит Арсений

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред паметника на Хаджи Димитър, в храма "Свети Димитър" ще бъде отслужена празнична вечерня, а на гроба на..

публикувано на 27.05.24 в 15:12