Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 70 години от създаването на Оркестъра за народна музика на БНР

Оркестърът изпълнява проекти, които имат добър успех

Оркестъра за народна музика на БНР
Снимка: META/Facebook-Оркестър за народна музика на БНР

"Оркестърът през тези 70 години, откакто съществува, може да се похвали винаги с това, че е притежавал най-добрите музиканти. Бил е ръководен от най-добрите диригенти, мои колеги - имена, светила, повечето от които покойници", каза за БНР Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

През 2022 година честваме 70 години от създаването на оркестъра.

"В началото, при самото създаване на оркестъра през 1952 година, първият диригент е бил Борис Петров", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Христов. 

През 2021 година е отбелязан 100-годишен юбилей на Коста Колев, който има принос за развитието на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. 

"Наричаме го с голямо уважение патриархът на българската фолклорна музика, защото той неуморно почти 18 години като диригент на стаж, а след това като сътрудник, пише и създава едни от най-хубавите образци в нашето вокално инструментално творчество". 

„Ритъмът на Балканите“ е един от най-успешните проекти на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио:

"Имаме страхотни проекти, които се радват на много добър успех – „Ритъмът на Балканите“, „Музика в портрети“. Това е проект, чрез който отблизо представяме уникални музиканти, певци, които имат особена заслуга за българския музикален фолклор", заяви Димитър Христов.

Другите проекти на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио са "Приказки за малки и големи", "Тайните на българските инструменти". 

Димитър Христов                 Снимка: Станислава Пирчева

Димитър Христов е роден на 30.03.1976г. в гр. Благоевград. През 1995 година завършва СМУ „Филип Кутев” със специалност тамбура. През 1999 г. получава бакалавърска, а през 2003 г. магистърска степен по хорово, и оркестрово дирижиране на народни състави в АМТИИ гр. Пловдив в класовете на доц. Иван Делирадев, ст. преп. Христо Урумов и проф. д-р Костадин Бураджиев.

В периода 1999-2006 година работи като диригент на хора при ФА “Тракия” - Пловдив.

Преподава „Оркестрово дирижиране”, „Инструментознание” и „Пеене в народен хор” в АМТИИ от 2003 до 2006 година.

От март 2006 до септември 2008 година е Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин” Благоевград.

Директор на фестивала на македонската градска и авторска песен „Македония фолк” през 2006 и 2007г, отличен с награда на публиката през 2006 и голямата награда през 2007г.

Директор на международния фестивал по творчеството на Дико Илиев „Алено мушкато“ - Оряхово през 2009 и 2010г.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55