Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен съвет подкрепи изгаряне на 430 000 тона гориво от отпадъци годишно

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде „зелена светлина“ на проекта за завод край село Върбовка за каменна вата с инсталация за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци. Проектът е на бизнесмена Румен Гайтански и среща недоволството на жителите на община Павликени, които протестираха, докато заседаваше съветът. 

Повече от 8 часа продължи Екологичният експертен съвет и с 9 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се" прие предложение до директора на РИОСВ Велико Търново да одобри доклада по ОВОС. 

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са гласували да се даде „зелена светлина“ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят дневно по 1160 тона гориво от битови отпадъци, съобщиха за БНР участници в съвета.  

Следва директорът на Екологичната инспекция във Велико Търново да вземе решение в 7-дневен срок като не е задължен да се съобрази с предложението на Екологичния експертен съвет.  

По настояване на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са приети препоръки, посочи екологът Пенчо Пандъков, участвал в съвета: 

„Включихме мерки за въвеждането на биомониторинг върху компонентите на околната среда, най-вече живите организми, за натрупването на опасни замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители“. 

Прието е и предложеното за мониторинг на токсичните вещества в системата за управление на водите в завода, което не е било предвидено, както и за заустването на отпадните води, и препоръки, свързани с опазването на културното наследство на района, известен с археологическото си богатство.  

Ако и окончателното решение е положително, ще има отпор, посочи Пенчо Пандъков: 

„Трябва да го обжалваме, защото от това зависи бъдещето на цяло Северна централна България и бъдещето на управление на отпадъците в цяла България“. 

Очакват се нови граждански протести на жителите на община Павликени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи стъпки за справяне с нелегалната миграция. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че..

публикувано на 08.07.24 в 08:47

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По-дългият период без топлоподаване в южната част на кв. "Изток" се налага заради лошото..

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като лейбъристкото правителство даде ново обещание за изпращане на оръжие на Украйна и да изпълни..

публикувано на 08.07.24 в 08:00
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:46