Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група ще предложи с предстоящата актуализация на бюджета през юли:

Механизъм за формиране на пенсиите, който да включи и Covid добавката от 60 лв.

Социалният министър Георги Гьоков н НС
Снимка: БГНЕС

Амбицията на управляващата коалиция е с предстоящата актуализация на бюджета през юли тази година  да се приложи механизъм за формиране на пенсиите, който да включи и изплащаната сега Covid добавка от 60 лева.

Социалният министър Георги Гьоков обясни, че работна група ще предложи няколко варианта как това да се случи:

„За да могат да бъдат представени пред Народното събрание, за да може да бъде взето политическо решение как да бъде направено това преизчисляване на пенсиите, така че да се компенсират Covid добавките“.

В момента няма пенсия за пълен стаж и възраст, която с Covid добавката от 60 лева да е под линията на бедност от 413 лева.

Хората със социални и инвалидни пенсии, които са с доходи под тази линия и сега получават плащания под различна форма от социалното подпомагане. От първи април това ще се запази. 

„Индивидуалните пенсии да се получават според осигурителния принос към системата, а всички, които се оказва, че са под линията на бедност с тази пенсия, и нямат други доходи, да бъдат подпомагани до линията на бедност при условията на социалното подпомагане“

Социалният министър ще продължи да настоява плавно във времето да продължи да се увеличава максималният осигурителен доход, така че да отпадне необходимостта да има таван на пенсиите у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41