Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на ЕЦБ обсъжда паричната политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава за първи път през годината за паричната политика на Франкфурт. Заседанието е насрочено ден, след като стана ясно, че предварителните данни на Евростат показват годишната инфлация от 5.1 на сто през януари в еврозоната.

Засега посланията от Франкфурт са умерени и посочват, че е очаквано инфлацията да е по-висока през зимните месеци заради енергоносителите, но след това ще се наблядава стабилизиране на потребителските цени. Въпреки това немалко анализатори са уверени, че Европейската централна банка ще промени курса на паричната си политика леко и все пак ще прибегне до повишаване на рекордно ниските лихви, но не на това заседание. Възможно е и прекалибриране, както във Франкфурт наричат промените, в програмите за изкупуване на активи, най-вече по РЕРР - създадената заради пандемията нова програма.

Това ще бъде и първото заседание на централните банкери от еврозоната, откакто се нагнети сериозно напрежението по оста НАТО - Русия. Потенциални финансови санкции към Москва и руски банки, които оперират и в Европа могат да се окажат проблемни.

Преди дни „Файненшъл таймс“ съобщи за предупреждение от страна на ЕЦБ към банки с руски експозиции, както и искане от страна на регулатора да се отговори на въпроса как конкретни големи банки биха отговорили от потенциално отстраняване на Русия от системата за международни разплащания SWIFT.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага..

публикувано на 08.07.24 в 10:42
Снимката в илюстративна

Борса в Габрово среща търсещите работа младежи с фирмите от областта

Лятната ваканция за големите ученици започна и за някои от тях топлите месеци са възможност за работа. Младежкият център в Габрово, съвместно с Инспекцията по труда и Бюрото по труда, за първа година срещат търсещите работа младежи и фирмите в града и областта. 20 фирми от Габрово и областта участваха в борсата, която бе посетена от десетки..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Село Професор Иширково и традициите, които пази и до днес

Живот в българските села има и пример за това е силистренското Професор Иширково. Във вчерашния ден жители на селото се премениха в народни носии, извадени от раклите на баба, за да участват в заснемането на видеоклип на песен за Иширково. Хороводна песен, създадена с идеята да обедини хората и да остави следа за поколенията. Професор..

публикувано на 08.07.24 в 10:16

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59