Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с рака

| обновено на 04.02.22 в 09:39
Снимка: архив

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.

С около 3% са се повишили случаите на онкологични заболявания у нас през 2021 г. спрямо предходната ѝ 2020-та, информират от Комплексния онкологичен център в Стара Загора.

В резултат на коронакризата се забелязва леко покачване и на късно откритите случаи. Възрастта на онкоболните в България продължава да пада.

От пациентски организации “Заедно с теб” съобщават за сигнали от разтревожени пациенти за липса на онкологични лекарства в Бургас, Варна, Шумен и Русе. От неправителствената организация апелират министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция кога точно ще има нужните онколекарства в тези градове, за да успокои нарастващото напрежение.

Д-р Стефан Константинов, директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, заяви, че има спад на смъртността на онкоболни, въпреки че официалната статистика отчита увеличаване на заболелите от рак у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракетна установка

Пострадали и нанесени щети при руска ракетна срещу Днипро

При руска ракетна атака срещу централния украински град Днипро са ранени 7 души, включително две деца, днес рано сутринта. Нанесени са щети на гражданска инфраструктура, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили две ракети "Искандер-К" в региона. Отломки от тях са предизвикали пожар..

публикувано на 04.06.24 в 09:58
Екатерина Йосифова

Три дни литературни срещи "Екатерина Йосифова" в Кюстендил

Литературни срещи "Екатерина Йосифова" започват в родния и Кюстендил и те ще продължат три дни, обявиха организаторите Община Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище “Асклепион - 1988". Голямата поетеса е родена на 4 юни 1941 год., почина 2022 год. През трите дни ще вървят срещи, четения, изложби с участието на..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Горска класна стая" и в ДГС "Акад. Николай Хайтов" - с. Хвойна

Южноцентралното държавно предприятие се включва в кампанията "Горска класна стая" на Изпълнителна агенция по горите, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. "Горска класна стая" и в Казанлък В нея ще участват представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и..

публикувано на 04.06.24 в 09:50
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров: В България има затъмнение на разговора за Газа

" Има затъмнение на разговора за Газа. Той почти не присъства в българското пространство . Тези разговори са основни в Западна Европа, САЩ, в много страни това е основен публичен дебат". Това коментира пред БНР журналистът Димитър Кенаров преди дискусията "Хуманитарната катастрофа в Газа". "Истинският проблем е не хората, които казват как се..

публикувано на 04.06.24 в 09:38
Павел Перпелиев и Теодор Славев

Проучване: У нас доминират негативните нагласи за лобизма

15 държави в ЕС имат регулация на лобистките дейности. България си е заложила да приеме такава. Това обясни пред БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него обаче " има риск под привидната добра идея да регулираме лобизма да започнем да слагаме бариери , да се ограничава достъпът на граждани до..

публикувано на 04.06.24 в 09:01

Окръжният прокурор на Русе: Прокарва се разделителна линия между съдии и прокурори

Министерството на правосъдието трябва да спази закона -  в ускорен порядък да се предложат нови текстове в проекта на нов Закон за съдебната власт , които не касаят промените в Конституцията. Това мнение изрази пред БНР окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Иво Илиев: Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за..

публикувано на 04.06.24 в 08:28

"Шумът на парите" и перспективите по пътя на България към еврозоната

Перспективите по пътя ни към еврозоната и пълноправно членство в Шенген, интензивните технологични промени във финансовите услуги и ESG тенденциите (екологично, социално и корпоративно управление) ще бъдат обсъдени в 15-ото издание на икономическия и бизнес форум "Шумът на парите", който ще се проведе днес в София, предаде БТА...

публикувано на 04.06.24 в 08:12