Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зографски се класира за финалите в ски скоковете от малка шанца в Пекин

Владимир Зографски
Снимка: BulgariaSkiFederation

Владимир Зографски се класира с 13-ти резултат за финалите в ски скоковете от малка шанца на олимпийските игри в Пекин. В квалификациите най-добрият ни състезател в този спорт  записа скок от 97.5 метра и с 99.7 точки намери място в утрешния финал в надпреварата.

Преди скока си самоковецът трябваше да напусне "масата" за старт, заради вятъра в комплекса в Джъндзякоу. Силният порив накара организаторите да забавят скока на българина с около минута, но това не попречи на доброто му представяне.

„Допуснах няколко грешки, но това е квалификация, утре е големият ден. Забавянето преди скока не бих казал, че ми пречи, аз гледам да се концентрирам за това какво ми престои. По-лошо е, ако се наложи да чакаш на тези температури. Олимпийските игри са най-големият зимен форум, всичко е на много високо ниво, на мен ми харесва тук, бих казал по-добре от предишните две, на които съм участвал. Ако искаме да подобрим класирането от последната Олимпиада, ще трябва да направим подобрения“, сподели след квалификацията  Владимир Зографски пред  БНТ.


Мариус Линдвик (Норвегия) спечели квалификацията със скок от 100.5 метра и 116.7 точки. Втори със скок от 103.0 метра и оценки от 116.6 точки е неговият сънародник Роберт Джонсън. Трети е представителят на Плоша Петер Жила със скок от 102.5 метра и 112.1 точки.

Непосредствено преди Владимир Зографски, 12-ти е четирикратния олимпийски шампион Симон Аман (Швейцария), а след него на 16-то място е друго голямо име в този спорт  - Давид Кобатски (Полша).


Лидерът за световната купа Карл Гейгер (Германия) завърши 9-ти, а легендарния японец Риорю Кобаяши е 4-ти.

От 53 състезатели в пресявките  50 продължават в основното състезание. Финалът в дисциплината е утре, 6 февруари, и започва в 13.00 часа българско време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Българският национал Доминик Янков влезе като резерва в 63-ата минута за своя тим Монреал в първенството на Американската Мейджър-лига срещу Интер (Маями), в чиито редици блестят мегазвездите Лионел Меси и Луис Суарес. Монреал изненадващо поведе с 2:0 с голове на Брис Дюк в 22-ата минута и на Жюл Вилсен 10 минути по-късно. Вилсен се превърна в..

публикувано на 12.05.24 в 10:53
Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), плейофи: Източна конференция, полуфинал: Кливланд – Бостън          93:106 *Бостън води в серията с 2-1 победи, играе се до четири успеха Западна конференция, полуфинал: Далас – Оклахома Сити  105:101 *Далас води в серията с 2-1 победи, играе..

публикувано на 12.05.24 в 10:27
Андрей Рубльов

Нова победа на волята за Андрей Рубльов

Шампионът от Мадрид - Андрей Рубльов (Русия), се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в италианската столица Рим, след като победи с 5:7, 6:4, 7:5 Маркос Хирон (САЩ). А след триумфа в Испания явно ще бъдат незабравими няколко седмици за Андрей Рубльов. 26-годишният руснак спечели втората си титла от Мастърс 1000 в..

публикувано на 12.05.24 в 09:53
Отборът на САЩ победи с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) Германия

Първа победа за САЩ на световното първенство по хокей на лед

Отборът на САЩ постигна първа победа на световното първенство по хокей на лед за мъже, след като срази с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) отборът на Германия и така се реваншира пред феновете си за петъчното поражение от шведите с 2:5. Джони Годрьо и Майкъл Кесерлинг вкараха по гол и подадохa за други два, докато останалите попадения бяха реализирани от..

публикувано на 12.05.24 в 08:26
Атлетик Билбао завърши 2:2 с Осасуна

Атлетик (Билбао) едва се спаси срещу Осасуна

Намиращият се на 5-о място в първенството на Испания по футбол отбор на Атлетик (Билбао) се спаси от домакинско поражение срещу Осасуна в добавеното време на срещата, когато Асиер Виялибре оформи крайното 2:2. Резултатът удари по амбициите на домакините да се докопат до първите четири места в крайното класиране и евентуално да вземат квота за..

публикувано на 12.05.24 в 08:22
Милан победи с 5:1 Каляри

Милан разгроми застрашения от изпадане Каляри

Отборът на Милан се наложи категорично с 5:1 над Каляри в среща от 36-ия кръг на италианското първенство, макар на играчите на Стефано Пиоли да им трябваха 35 минути, за да прекършат съпротивата на един от застрашените тимове. Американският нападател Кристиан Пулишич вкара два гола, а също така Тиджани Рейндерс добави едно зрелищно попадение..

публикувано на 12.05.24 в 07:42
Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Отборът на Ал Хилал спечели за 19-и път титлата в първенството на Саудитска Арабия по футбол. Три кръга преди края най-успешният отбор в местния шампионат е недостижим на върха в класирането с 89 точки - с 12 повече от втория Ал Насър, в който играе голмайстор номер 1 в историята на световния футбол Кристиано Роналдо. Ал Хилал обаче..

публикувано на 12.05.24 в 07:38