Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирене Схаутен с шанс да пише история в Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще станем ли свидетели на нещо уникално в олимпийското кънки бягане, предстои да разберем през идните две седмици. На прага сме на реализирането на един исторически сценарий от страна на нидерландската кънкобегачка Ирене Схаутен. Тя има шанс да завоюва четири златни олимпийски медала по време на едни игри в най-бързия спорт, практикуван на лед.

След победата си на 3000-метровата дистанция преди ден по време на първия старт от олимпийската надпревара в бързото пързаляне с кънки, Схаутен най-после се отърси от стреса и напрежението, стоварили се върху плещите ѝ поради новото си амплоа на фаворит.

"Когато се събудих сутринта преди старта на 3000 метра, ми се искаше само едно - вече денят да е отминал, каквото и да съм направила по време на състезанието. Сега вече това е реалност и мога да си отдъхна от напрежението и съм безкрайно щастлива, че постигнах най-голямата си мечта, а именно да стана олимпийска шампионка“, заяви тя.

Схаутен сбъдна мечтата си още при своето първо стъпване на олимпийския лед. С тази си първа олимпийска победа започна и гонитбата с постиженията на трите най-добри нидерландски кънкобегачки на всички времена, една от който със своето пето участие на олимпийски игри се е устремила и към титлата най-добра олимпийка на всички времена.

Става въпрос за Иреен Вюст, която до момента е притежателка на 5 златни олимпийски отличия и в Пекин се е устремила към поне още едно такова. Останалите две състезателки са Марианне Тиммър и Ивонне ван Хенип.

В навечерието на олимпийските игри се разрази голям скандал в редиците на нидерландското кънки бягане. В главните роли, на което бяха Ирене Схаутен, Мелиса Вейфя, техният треньор Илер Анема, Иреен Вюст и треньорът на нидерландските кънкобегачи в отборното преследване и масовия старт - Ян Коопманс. Момичетата от отбора на Анема се нахвърлиха върху Вюст, защото се оказа, че тя с действията си по време на старт за световната купа в отборното преследване фиктивно е държала ръката си зад гърба на Вейфя, когато е трябвало леко да ѝ помага, побутвайки я.

Освен това Схаутен показва пред телевизионните камери съобщение от Вюст, в което тя отказва предложението на треньора Коопманс да направи тренировка със Схаутен и Антоанета де Йонг, като подготовка за олимпийското бягане в отборното преследване. По думите ѝ такава тренировка е ненужна.

Всичко около този скандал бе потушено още в деня на пристигането на нидерландските олимпийци на китайска земя. Сега всички единствено и само трябва да се фокусират върху доброто си представяне, защото са професионалисти и интригите само могат да застанат на пътя на успеха на всички в този момент.

Ирене Схаутен, която е 29-годишна и която до преди две години се състезаваше само в маратонското кънки бягане и бе голямата звезда там, сега е с шанс с "един удар" да вземе четири златни олимпийски медала. Следващият старт за Схаутен е в четвъртък на 5000 метра, като ѝ предстоят още два - един в отборното преследване и един в масовия старт през седмицата след това.

„Искам да спечеля всичко, което е възможно на тези олимпийски игри. Ще дам всичко от себе си затова, но ще го карам стъпка по стъпка. Засега се фокусирам върху представянето си на 5-километровата дистанция“.

С широка усмивка и много оптимизъм Ирене Схаутен може да гледа напред и да се пързаля с наслада до края на олимпийските игри в Пекин. Момичето, което произлиза от фермерско семейство и в името на чиято кариера, след тежък момент (инсулт и непълно възстановяване от него на майка ѝ, която е стояла неуморно начело на семейния бизнес) за фамилия Схаутен, брат ѝ прекратява своята кариера на кънкобегач, за да поеме ролята на майка си. По този начин Схаутен има възможността да тренира пълноценно, а не както до тогава, да дели времето си между фермата и ледения овал в Хееренвеен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51

Арда и ЦСКА 1948 заплетоха интригата за 7-то място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк..

публикувано на 20.05.24 в 20:34
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки...

публикувано на 19.05.24 в 22:19