Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескадрила изтребители Ф-16 ще бъде прехвърлена от Германия в Румъния

Ф-16 (F-16 Fighting Falcon)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ескадрила американски изтребители Ф-16 ще бъде прехвърлена от Германия в Румъния, съобщава АФП.

Пилотите и поддържащият персонал "ще си сътрудничат със съюзниците в Черноморския регион за укрепване на регионалната сигурност докато трае напрежението, предизвикано от струпването на руски войски близо до Украйна", посочват от командването на американските ВВС в Европа.

Американските самолети ще бъдат базирани във Фетещ, недалеч от Черна вода, заедно с италианските изтребители, които вече са разположени там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21

Четири обвинения за румънски гражданин, хванат да сече незаконно на дунавски остров

Районната прокуратура в Плевен поиска "задържане под стража" за румънския гражданин, арестуван след незаконна сеч на остров край град Никопол. При специализирана полицейска акция със заловени двама румънци за незаконна сеч на български остров на река Дунав. Владимир Радоев, районен прокурор на Плевен, обясни: "При опита да задържат едното лице..

публикувано на 06.10.24 в 15:15

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия след домашно насилие

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия, която на два пъти е подавала жалба срещу мъжа, с когото живеела, но без резултат. Предполага се, че става дума за поредния случай на домашно насилие. Инцидентът станал в крайбрежния град Рокетас де Мар в провинция Алмерия в автономна област Андалусия.   Жертвата на..

публикувано на 06.10.24 в 15:09

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч. П роф. д-р Владимир Аврамов, който е  заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на..

публикувано на 06.10.24 в 14:41
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някои

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54