Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото - моментът, в който ти си прикован към историята и тя не те пуска

Германският посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн: Не зная дали сме на прага на война, но положението е изключително сериозно

Единни във възпирането на заплахата към Украйна и да имаме диалог, който да доведе до деескалация, призова дипломатът

| обновено на 14.02.22 в 12:14
Кристоф Айххорн
Снимка: Ани Петрова

"Моята първа любов е семейство ми, а след това идват радиото и дипломатическата дейност. Любовта към радиото - това е онова усещане, което като "микрочип" в мен, се включва при всяка вълнуваща история. Сигурен съм, че Ви е познато това усещане, моментът, в който ти си прикован към радиото и то не те пуска... ", каза пред БНР германският посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн. Той е специален гост и водещ на предаването "Хоризонт до обед", издание посветено на радиото, ден след като отбелязахме Световния ден.
Преди да стане дипломат Н.Пр. Кристоф Айххорн е бил радиожурналист, модератор и репортер в радио ARD, а в паметната 1989 година е на дипломатически пост в Москва и събира в едно и като журналист, и като дипломат, политическите дела, които разтърсват и променят света
"Аз съм от Западна Германия, но мисля, че трябва ние  да си говорим като германци и българи за уроците от миналото и да не ги повтаряме", това каза германският посланик на въпрос за доносничеството преди падането на Берлинската стена, преди 1989 година.
Възпоменателна табела, маркираща разделението от Желязната завеса между Изтока и Запада до 1989 г.

"Има много реални истории от миналото в тази посока. Но има още нещо, което също ни свързва и това е, че и от двете страни е имало хора, които са искали и са се опитвали да бъдат професионалисти в областта си като журналисти.  И това зависи от самите хора което няма нищо общо с идеологията, това е занаят", посочи още Н.Пр. Кристоф Айххорн. И допълни:

"Ние германците сме преживели две диктатури - "червена" и "кафява". И забелязахме, че ако искаме да бъдем честни към себе си,  да осветлим фактите,  трябва да говорим за тези неща като общество, това няма да ни направи по-слаби, а по-силни. Абстрактните дискусии - няма полза от тях, нещата трябва се назовават с истинските им имена. Това направи нашето общество по-силно и по-свободно и днес ние сме една свободна, обединена страна в обединена Европа, както и България.

Имаме ли общ опит от работа на радиото в режими на свобода и несвобода? Някога преди 1989 и падането на Берлинската стена съседите са докладвали, тоест донисничели, че в определен апартамент слушат Радио Свободна Европа или BBC World Service. 

Неочакван отговор намираме в историята на една сграда строена, специално за радио в Берлин през 1931. Ирина Недева ни среща с Естер Райзе, която ни въвежда в превратностите на времето и режимите на не-свобода и свобода за Радио Берлин.

Радиото има огромна роля във всичко това. Когато падна Берлинската стена, десетки граждани отиват в радио - "Риас", американското радио в американската зона на разделения Берлин.  Радиото имаше милиони слушатели в бившата ГДР. И тази паметна сутрин в 5 часа десетки трабанти са на паркинга пред медията. Хората искат да разберат подробности от журналистите там - защото това е гласът на свободата", разказа още германският посланик пред БНР.

"RBB Radio Berlin" - радио Берлин до 1952 година е било завладяно от Съветската армия, като е трябвало да предупреждават, че това не е западно-германското радио и хората да не отиват там, да не изпращат писма.

Сигналът на това радио можеше да се чува в цял Берлин и в източен и западен Берлин, но не и на юг. Затова се постави една втора антена, за да се препредава и сигналът в южната част на ГДР. За да се разбере дали и хората на юг чуват радиото, се измисля една викторина за гражданите, в която те трябва да попълнят пощенска картичка, която да се изпрати в радиото.

Това на комунистите и на бившата ДС на ГДР не им харесва. Те се опитват да прихванат тези пощенски картички. И успяват да хванат част от тях. След падането на стената в мазето на Щази са намерени стотици чували с тези картички, а когато ги четете, ви избива студена пот...там са човешки истории", спомня си германският посланик.

Радиото и войната. 

Ситуацията в Украйна също беше коментирана от Н.Пр. Кристоф Айххорн:

"Федералният канцлер днес е в Киев, а утре ще бъде на посещение в Москва. Ситуцията в Украйна изключително сериозна.

Външният министър на Германия наскоро посети Москва и там заяви, че в близост до Украйна, без някаква логична причина в момента там се намират над 100 хиляди руски войници с танкове и артилерия. И е трудно това да не бъде възприето като заплаха. Това означава, че в медиите трябва се обърне внимание на три неща основно: солидарност, да бъдем силни във възпирането на заплахата, и диалог, който да доведе до а.

Това важи за всички нас в Европейския съюз, в НАТО, както за Германия, така и за България. Медиите тук играят огромна роля, защото хората не знаят на кои медии да се доверят. Защото съществува едно объркване, което цели да обезвери и дезориентира хората. Затова всички медии трябва да имат възможност да работят свободно", заяви още в "Хоризонт до обед" германският посланик у нас.

"Не зная дали сме на прага на войната, но положението и изключително сериозно", каза още Н.Пр. Кристоф Айххорн пред БНР.

Кристоф Айххорн и Ирина Недева
Radio Clash; Radio Caroline; Radio Veronica; Radio Monte Carlo и нациите обединени от скоростта на нощта

След края на Втората световна война младите търсят тоналност различна от класиката и чистите новини. За разлика от заглущаваните политически програми на световните медии като Радио Свободна Европа, Дойче веле, ББС, Радио Люксембург достига еднакво до Митко от Хасково и Кристоф в Бавария. Преодолява граници и режими. Нещо подобно се случва с пиратските радиа в Северно море.

Видеото не уби звездата на Радиото въпреки популярната песен на The Buggles. Ще го направи ли интернет и дали новите технологии и подкастите ще "убият" броудкастинга? 

Чуйте отговора и на този въпрос в последната част от предаването на Ирина Недева и Кристоф Айхорн, посланик на Федерална Република у нас и радиочовек - бивш журналист от германското ARD.

Превод в ефир: Милкана Делер.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15