Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Методиева:

Анжел Вагенщайн – дисидент, хуманист, родолюбец

Анжел Вагенщайн
Снимка: БГНЕС

В годината на своя 100-годишен юбилей режисьорът, сценарист, писател, общественик Анжел Вагенщайн ще бъде удостоен с отличието на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Наградата е не само закъсняла, но няма да бъда широко огласена радостта за тази награда, смята Юлиана Методиева, главен редактор на „Маргиналия“. За големите личности винаги има куп хора, които ще дадат своите жълти основания да оспорят заслугите им, изтъкна тя в предаването „Преди всички“.

Като антифашист Вагенщайн е имал издадена смъртна присъда и 9 септември го спасява по чудо от нея. Учи в Москва. Бил е изключен от партията, впоследствие отново приет.

Анжел Вагенщайн има трудно присъствие в игралното кино. Бил е разработван от Държавна сигурност, а досието му е разсекретено, отбеляза Методиева.

„Около 1000 страници, съвкупно, които са записвали офицерите. Може да се прочете всъщност какво е правил световния интелектуалец Анжел Вагенщайн в онази България, в онзи европейски свят, в онзи Съветски съюз, в Куба и в Мексико. Това е един изключителен родолюбец.“

Юлиана Методиева

По време на Пражката пролет, когато Вагенщайн е бил със снимачен екип в Прага заедно с Рангел Вълчанов, всичките му разговори са били подслушвани, записвани, документирани.

Очертават ореола на Вагенщайн като един страшно умен човек, опозиционно мислещ. Той твърде добре разбира цялата обстановка, даже има момент, в който казва: „Това е срам.“

Играта на голяма част от интелигенцията, която е била критично настроена към управлението преди 1989 г., е била твърде сложна, посочи Юлиана Методиева. По думите ѝ Вагенщайн е бил смятан за инакомислещ, който трябва да бъде много точно наблюдаван.

Анжел Вагенщайн започва да говори за събитията във Виетнам изпреварващо, много преди големите американски филми да ни покажат какво се случва, допълни Методиева, която го определи като „хуманист, дисидент в духа си, в целостта си“.

Неговите изводи са невъзможно точни, силни и смели.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47