Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община осигури подкрепа за нови проекти на съвременни творци

Търсят се нови пространства за култура

Проект на Красимир Терзиев
Снимка: личен архив

"Програма "Навън" вече има история. Това е първата програма за съвременно изкуство в публична среда в България. Тя се случва на територията на Столичната община в София. Тя започва през 2019 година, когато беше обявена първата отворена покана за кандидатстване. По нея се явиха 18 автори и беше избрано произведението на доцент Венелин Шурелов - човек, който познават от площадката на бившия мавзолей в градската градина, където тази високотехнологична инсталация с монитори заснема, препредава сърцето на града. Гражданите снимат взаимодействат и предизвикват различни мисли във всички. По този начин града се променя и оживява",  каза за БНР Биляна Генова, директор на Дирекция "Култура" в Столичната община.

Втората сесия на програмата е протекла през октомври.

"Кандидатстваха съвременни български артисти и в момента представяме резултатите от оценката на комисията, която е много авторитетна и в нея се включват представители както на Столичната община, така и на Софийската градска художествена галерия, на Националната художествена академия, на Министерството на културата, на различни институции, съвременни куратори на изкуствоведи и експерти", допълни Биляна Генова.

Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ в Столичната община  Снимка: личен архив

Второто направление на програмата, което е създадено през 2021 година и по него кандидатстват млади съвременни артисти вече излиза извън централната територия на София, извън градската градина, заяви тя.

"Търсим нови пространства за култура там, където тя по-малко достига и ще може да се срещне с хора, които имат по-слаб достъп до култура. Мястото, което беше избрано е в квартал "Дружба" около езерото "Дружба" в този прекрасен парк".

  Проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия       Снимка: личен архив

Проф. Георги Янков е председател на журито по програмата на Столичната община "Навън". Той е ректор на Националната художествена академия. Един от одобрените проекти е „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било“ с автор Красимир Терзиев по Направление I - Градска градина - площадка „Мавзолей“ - за подкрепа на временни художествени инсталации.

"Едната е, представете си, една мисъл на самия Красимир Терзиев за времето, което показва относителността на бъдещето, сегашното и миналото време в кръг светещи букви, които са с височина около 80-90 сантиметра или по-малки даже към 60, но те ще бъдат подходящи конструкции, за да може да се сяда върху тях и да бъде място, където млади хора или не чак толкова млади хора да се събират", заяви за предаването "Рано в неделя" Янков.

Проект на Мина Минов              Снимка: личен архив
„Блок в езерото“ с автор Мина Минов е другият проект в Направление II - „Открито“ - за подкрепа на артистични намеси в градска среда.

"Другата работа е една платформа сал, понтон, върху който са направени блокове така, както изглеждат в "Дружба", но в мащаб и стоят много странно, защото тяхното отражение се слива с отражението на блоковете, които са отзад и тези отражения са в един и същи мащаб и се получава много интересна алюзия".

Малина Едрева, председател на Комисията по културата и образование в Столичния общински съвет  Снимка: Евелина Стоянова

Председателят на Комисията по културата и образование в Столичния общински съвет Малина Едрева коментира:

"Аз мисля, че имаме една много голяма подкрепа, която всички ние получаваме, за да можем да случваме мечти в града ни със съвременни артисти и това е подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова, защото никой не може сам още повече тогава, когато проправяме пътеки. Представяме проекти, които сме виждали в други европейски градове, а искаме това да се случва и тук и е нужна много голяма подкрепа. Така че ключово е това, че кметът Йорданка Фандъкова застава зад културния сектор".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав..

публикувано на 26.09.24 в 13:16