Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъжда признаването от Путин на ДНР и ЛНР

| обновено на 22.02.22 в 10:36
Снимка: government.bg

Признаването на т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република от страна на Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и увеличава напрежението в целия регион. Това заяви днес президентът Румен Радев в Туитър по повод решението на президента на Русия Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се републики. Устойчиво решение на тази криза не може да бъде постигнато чрез нарушение на международното право и с военни средства, добавя Радев.

България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими, написа премиерът Кирил Петков в Туитър снощи. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита, пише Петков.


"Признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".

Това се казва в позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в Туитър снощи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места. Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се възползваха от медицински прегледи на място по общинската програма за здравни грижи. За надграждане на..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Тялото на украински шофьор на камион е било открито в Дунав край Тутракан

Тялото на украински шофьор на камион е било открито във водите на река Дунав в района на Тутракан. По данни на полицията става дума за инцидент. Сигналът за злополуката е подаден на 1 юни, когато трима украински шофьори, които изчаквали реда си за преминат границата при Дунав мост, решили да се разхладят като поплуват във водите на Дунава. Те..

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Всяко трето престъпление – на пътя

Всяко трето престъпление бива извършвано на пътя, а случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Това са част от заключенията в проучване, извършено по поръчка на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието. Изследването анализира престъпленията на пътя, законодателството по въпроса..

публикувано на 05.06.24 в 12:47

Преди изборите в Силистра и Ямбол: Висят лицата от стените, но еуфорията липсва

В Ямбол ситуацията е подобна.  Събития на открито като част от предизборната кампания липсват. Според жителите на града, кампанията преминава вяло, а на хората вече им е омръзнало от избори. До урните ще отиде отново твърдия електорат на партиите, смятат хората.  Какво споделиха те и дали ще отидат да гласуват - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 05.06.24 в 12:47
Гара де Норд в Букурещ

Няколко влака се движат със закъснение

Няколко влака се движат със закъснение заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София.  От БДЖ съобщиха за "Хоризонт", че аварията е станала рано тази сутрин около 6:30 часа.  Час по-късно движението на композициите е било възстановено.

публикувано на 05.06.24 в 12:45