Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия се връща към живота без ограничения

Минувачи в близост до катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон, 20 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че всички ограничения за Covid-19 в Англия ще отпаднат от четвъртък, а безплатното масово тестване ще приключи на 1 април. Другите три части на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия и Северна Ирландия имат своя самостоятелна политика, сходна с тази на Лондон.

Преди Джонсън да обяви плана „Да живеем с Covid“, се създаде напрежение дали премиерът ще изпълни обещанието си да вдигне всички ограничения, защото планираното заседание на кабинета се забави много, а редица учени и Лейбъристката партия смятат мярката за  прибързана, като се има предвид, че броят на заразените все още е доста висок.

Заседанието обаче в крайна сметка се състоя, министрите подкрепиха премиера, той изложи плана си най-напред в Камарата на общините, а след това запозна и всички британци на пресконференция на Даунинг стрийт.

„Днес не е денят, в който можем да обявим победа над Covid-19, защото вирусът не си е отишъл, но е денят, когато всички усилия през последните две години най-сетне ни позволяват да се защитим, като в същото време възстановим напълно свободите си. След две от най-мрачните години в нашата мирна история мисля, че това е момент за гордост за нашата нация и източник на надежда за всичко, което можем да постигнем в годините напред“.

Борис Джонсън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джонсън посочи, че пикът на Омикрон е преминал, тъй като случаите на заразявания и хоспитализиране намаляват и може да започне преходът към нормален живот, като се запази бдителността и са налице извънредни планове в отговор на евентуално възраждане на вируса или появата на нови варианти.

На практика от вчера отпадна насоката за учениците и персонала на училищата  да си правят по два теста седмично за налични симптоми.

От 24 февруари хората, дали положителна проба повече няма да бъдат задължени да се самоизолират за 10 дни, но ще бъдат посъветвани да останат по домовете си и да избягват контакти с други поне за пет дни. От хората със симптоми на Covid-19 ще се изисква да проявяват лична отговорност по въпроса дали да останат у дома си.

Рутинното проследяване на контактните ще приключи, така че близките контактни на напълно ваксинираните и всички под 18 години няма да бъдат задължени да се тестват всекидневно в продължение на седмица.

Финансовата подкрепа за самоизолация на хората с ниски доходи, които са дали положителен тест за Covid-19, ще бъде прекратена. Разпоредбата за увеличено заплащане по болест при зараза с вируса ще остане в сила още един месец.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 април ще бъде прекратена програмата за безплатни антигенни тестове и ще бъде пренасочена само към най-уязвимите.

Сегашната схема за Covid паспорти ще приключи и вече няма да се препоръчва при големи събирания.

Макар думите на Борис Джонсън за „връщане на свободата“ да се приемат добре в доста среди, те имат и своите критици. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър нарече в парламента плана на премиера „недоизпечено изявление на правителство, парализирано от хаос и некомпетентност“.

Той отбеляза, че стратегията на Джонсън не е план да се живее с Covid-19 и на практика ще продължава да излага на риск най-уязвимите. Лидерът на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд изрази мнение, че решенията на правителството са лишени от научна обосновка и са некомпетентни и попита какво финансиране ще бъде налично за тестване в Шотландия.

Това, което може би сега вълнува най-много всички, е как ще бъде решен финансово въпросът с тестването, след като то вече няма да е безплатно от 1 април.

Крис Хопсън, изпълнителният директор на националното здравеопазване поясни, че макар да е важно да има план за живеене с Covid, би било много прибързано да се говори за победа над вируса. Според него не всички данни са в подкрепа на решенията и ще бъде важно правителството да има пълна готовност да поднови тестването и да има готовност да действа бързо, ако се наложи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24