Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на „Възраждане“ срещу Covid политиките и кабинета

Протестът е срещу цялостната политика на правителството, заяви Костадин Костадинов

| обновено на 23.02.22 в 18:07
8
Протестът на "Възраждане" пред МС, 23 февруари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Протест срещу Covid политиките, организиран от партия „Възраждане“, се проведе днес в столицата - протестиращите се събраха пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си както с ограниченията, налагани заради коронавируса и въведения "зелен сертификат", така и с искане за мерки срещу ценовия шок - за намаляване на цените на електроенергията и основните хранителни стоки. Организаторите не отмениха протестната акция, въпреки че в понеделник кабинетът обяви поетапно отпадане на изискването за "зелен сертификат" и част от Covid ограниченията.

Премиерът Кирил Петков предприе изненадващ ход, като отиде при протестиращите, пред които заяви, че иска диалог с тях, но отпадането на Covid мерките ще става според предписанията на здравните власти и риторично попита дали демонстрантите друг път са виждали министър-председател да идва на протест. Петков посочи, че „ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно“:

„Кажете дали сте имали друг път министър-председател, който да ви дойде на протеста! Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно. Ходил съм на много протести и съм бил точно тук…Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече, вместо да се мразим“, каза Петков, който бе освиркан от протестиращите. 

Пред БНР участниците в протеста категорично се обявиха за отпадането на всички Covid мерки, включително и тези за училищата.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че правителството не се справя с кризата и прогнозира предсрочни парламентарни избори. Той посочи, че няма основания да вярва на управляващите и това е поводът за днешната демонстрация:

"Максимално бързо да се премахне незаконният "зелен сертификат", да се премахне практиката да се тестват децата в училище, да се премахнат всички ограничителни мерки, колкото се може по-скоро...Очакваме предсрочни парламентарни избори. Очевидно е, че това правителство няма да изкара дълго". 

Оратори на протеста призоваха още „българите да се обединят и да отхвърлят зависимостта от всички посолства“.

Протестът започна в 11:00 часа пред Министерския съвет, а към 12:30 часа демонстрантите преминаха по бул. „Цар Освободител“, достигайки до Народното събрание, където имаше издигната плътна метална ограда. Полицейското присъствие беше засилено, но напрежение и провокации нямаше.

Това е вторият протест на „Възраждане“ срещу "зеления сертификат". Сега демонстрацията беше и срещу ценовия шок. Партията настоява за мерки в тази посока, както и действия, които да защитят българското малцинство в Украйна:

"Протестът е срещу цялостната политика на правителството, която по отношение на конфликта между Русия и НАТО, тази политика заплашва да ни вкара в един много сериозен и взривоопасен пояс от взаимоотношения, в които ние нямаме абсолютно никакъв интерес да се набъркваме", заяви днес Костадин Костадинов.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Костадин Костадинов заяви по-рано, че обявените от правителството срокове за отпадане на Covid мерките са незадоволителни, а запазването на маските и тестването на учениците е неприемливо. Затова протестът ще се проведе и ще се търси диалог с министър-председателя:

„Въпреки, че поздравяваме правителството за проявената от него добра воля, ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. "Зеленият сертификат" беше въведен буквално от днес за утре и ние искаме тези срокове да бъдат скъсени, ако правителството не настоява толкова упорито за 20 март, ние смятаме, че този "зелен сертификат" трябва да бъде премахнат в рамките на следващите 7 до 10 дни“.

Здравният министър Асена Сербезова отрече отмяната на "зеления сертификат" да е свързана с протеста:

„В никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на „Възраждане“.

„Това правителство е на власт благодарение на протести и то трябва да се отнася с уважение към своите граждани“, отговори лидерът на „Възраждане“.

В ефира на БНР тази сутрин Костадин Костадинов каза, че целите на протеста остават актуални, а при обявеното от властите поетапно отпадане на мерките се предвидено, че от утре - 24 февруари, отпадат ограниченията за влизащите, но не и за работещите в обществени обекти и те ще продължат да си плащат, за да работят.

„Не можем да разберем каква е логиката за това поетапно отменяне за толкова дълъг период – говорим за 1 месец“, обясни Костадинов.

Като следващ мотив той изтъкна тестовете на децата, които той определи като „доказано неефективни и безсмислени“, нарече тази практика „безсмислена и вредна“ и посочи, че за това в бюджета за следващите 6 месеца са предвидени 76 милиона лева.

Снимка/БГНЕС

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че има данни за готвени провокации по време на протест, насрочен за сряда, но Костадин Костадинов отрече партията му да е свързана с подобни действия и увери.

„Протестът в този случай категорично мога да заявя, че ще бъде мирен, защото очевидно е, че ние постигаме в крайна сметка това, което сме си поставили за цел“. От "Възраждане" поискаха информация какви са готвените провокации и откъде идват.

Плътни заграждения бяха поставени днес сутринта около сградата на НС. Те са снабдени със светлоотразителни знаци. На място към 8,30 часа имаше и голямо количество служители на реда./Мария Филева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Украйна е атакувала военна инфраструктура в Липецка област и в района на Нижни Новгород

Украинските сили са атакували инфраструктура на военна самолетна писта в руската Липецка област, както и фабрика за производство на експлозиви в Нижни Новгород, съобщи главното командване на Киев, цитирано от "Ройтерс".  Размерът на пораженията все още се уточнява. Според руската страна Украйна е нанесла удари с дронове в тези райони.  

публикувано на 20.10.24 в 17:33

Елате в Бургас, за да видите невъзможното

В Бургас отвори врат Музей на невъзможното. В него са представени над 100 различни инсталации, съчетаващи наука, изкуство и магия, за да провокират сетивата и въображението. Сред експозициите са Космическа станция, безкрайна стая с огледала, както и антигравитационна стая. Идеята е чрез игра децата да бъдат запознати с основните принципи на..

публикувано на 20.10.24 в 17:19
Ракета, изстреляна от Ливан, удари район близо до град Рош Пина, Северен Израел, 20 октомври 2024 г.

Трима ливански войници са убити при израелски удар в Южен Ливан

 Трима ливански войници са загинали при израелски удар в Южен Ливан, съобщи Ройтерс като се позова на изявление на ливанската армия. При въздушното нападение е бил поразен военният автомобил, с който пътували военните.  По-рано днес беше съобщено за: Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" Нетаняху е разговорял по телефона с..

публикувано на 20.10.24 в 17:05
Снимката е илюстративна, архив.

Ниска активност на вота за кмет в дупнишкото с. Бистрица, кандидатът е само един

Около 15% достигна избирателната активност в ранния следобед на изборите за кмет в дупнишкото с. Бистрица - гласували към 15:00 ч. бяха близо 200 от 1200 имащи право на глас в двете секции, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма постъпили сигнали или жалби за нарушения, допълват от ОИК. Кандидатът за кмет на Бистрица е само..

публикувано на 20.10.24 в 16:54
Сателитни снимки на урагана

Ураганът "Оскар" достигна сушата на Бахамските острови

Ураганът "Оскар" стигна сушата на островите Инагуа в басейна на Бахамските острови и се очаква следобед да достигне до Гуантанамо или Олгин в Куба, съобщи американският Национален център по ураганите, цитиран от Ройтерс. В момента "Оскар" се намира на около 241 км на изток-североизток от Гуантанамо, като ветровете му достигат максимална скорост 130..

публикувано на 20.10.24 в 16:17
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху - архивна снимка от 2017 година

Нетаняху е разговорял по телефона с Доналд Тръмп

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че днес той е разговарял с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".  "Премиерът Нетаняху повтори своята позиция, която е заявявал и публично: Израел взима предвид въпросите, които повдига американското правителство, но в крайна сметка ще взема решенията си въз основа на..

публикувано на 20.10.24 в 16:08
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Русия - Владимир Путин - архивна снимка от 21 ноември 2021, Сочи

Вучич и Путин са разговаряли по телефона за първи път от две години и половина насам

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин е изразил надежда, както и в предишния им разговор преди две години и половина, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, предаде ТАНЮГ. Поводът за разговора е била 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистка окупация през Втората..

публикувано на 20.10.24 в 15:53