Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Мирянци искат комисия да установи причините за пропадането на селото

Снимка: "Кариери Пазарджик"

Жителите на пазарджишкото село Мирянци не намират отговор на притесненията, че къщите им масово потъват, стените им се напукват, а водата в кладенците изчезва. Те подозират, че всичко това е резултат на кариера за добив на пясък и чакъл в землището, която от години буквално „изяжда“ земята под селото. На противоположното мнение е собственикът на кариерата, който твърди, че някой иска да му вземе бизнеса

Преди седмица жителите на Мирянци заявиха, че ако не пристигне независима комисия, която да измери дълбочината, от която се добива пясък и чакъл, ще преминат в гражданско неподчинение. До това решение стигнаха след едногодишно писане на жалби до всички държавни институции с молба за намеса. Според документацията, с която инициативния комитет разполага, кариерата има право да копае на не повече от 14 метра дълбочина. 

След намесата на БНР, независима комисия от Басейнова дирекция, РИОСВ-Пазарджик и представители на Министерството на енергетиката извършиха проверка.

"Измерванията показаха, че наистина има превишение на параметрите в доклада по ОВОС с около 3 метра, както се твърдеше от Инициативния комитет. ОВОС е от кота нула, т.е. говорим за 18 метра дълбочина от кота нула", каза Костадин Деянов, експерт и член на ИК. 

След измерването на изкопните дейности и установяването, че разрешените 14 метра са надвишени, собственикът на кариерата инж. Ангел Кърджев направи изненадващ ход. Извади документ от 2015 година, който му разрешава на копае не до 14, а до 25 метра дълбочина. Документът е издаден от Министерството на енергетиката и според тогавашното законодателство, за това ново разрешение не е било необходима допълнителна оценка за въздействието на околната среда и водите. Това изненада не само протестиращите, но и проверяващите.  

Отговорът на въпроса дали има разрешение от 2015 година трябва да стане ясен до два дни. Собственикът на кариерата обаче твърди, че атаката срещу него е цел да му бъде отнет бизнесът.  

Жителите на Мирянци твърдят, че бизнес войните не са техните войни. Тяхната единствена кауза е да спасят селото си. 

Според експерта от сдружение "Балканка" Димитър Куманов твърде вероятно е потъването на селото да е следствие на изсмукването на големи количества пясък и вода, в непосредствена близост до къщите и това трябва да се установи.

На противоположното мнение е собственикът на кариерата инж. Ангел Кърджев. Според него компетентните органи трябва да проверят как са строени къщите, кладенците и септичните ями в селото, както и да се отчете, че преди години в Мирянци е имало сериозно наводнение, което е било с размерите на бедствие. 

Ако разрешението за извършване на изкопни работи до 25 метра се окаже достоверно, хората искат комисия да установи дали има връзка пропадането на селото с работата на кариерата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации . Причините са най-различни, обясни д-р..

публикувано на 10.05.24 в 08:03
Си Цзинпин и Виктор Орбан

Си Цзинпин: Китай и Унгария започват "златно пътешествие"

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Цзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Събрия. Вучич пред Си: Тайван е Китай Си Цзинпин посочи, че отношенията между двете страни са се развили до..

публикувано на 10.05.24 в 08:03