Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите членки на ЕС в близост до конфликта се подготвят да приемат украински граждани

Снимка: government.bg

Всички държави членки на Европейския съюз, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната.

Това написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук профила на правителството .

"България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна", пише още Петков.

След специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна, премиерът отбелязва, че ще се приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

Петков отбелязва още, че енергийната сигурност на България е във фокуса на правителството и се радва, че останалите лидери проявяват разбиране, "въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО

Атина днес отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Той предупреди политическите лидери в Скопие да не застрашават европейския курс..

публикувано на 02.06.24 в 17:41
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от епархийските избиратели,  съобщи за БНР, че е имало кворум и изборът протича спокойно и според..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание, насрочено за днес, не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25